« Svijet
objavljeno prije 14 godina
BROJ 1929

Iranu određene nove sankcije

Iako je Iran s Brazilom i Turskom prihvatio zamjenu urana, Vijeće sigurnosti UN-a prihvatilo je rezoluciju s četvrtim krugom sankcija

Vijeće sigurnosti UN Iran sankcije
Vijeće sigurnosti UN Iran sankcije (Getty Images)
Više o

Iran nuklearni program

,

Iran sankcije

,

Elisabeth Goergl

,

16. veljače

,

veze radno mjesto

Vijeće sigurnosti UN-a u srijedu je s 12 glasova za, dva protiv i jednim suzdržanim prihvatilo rezoluciju s četvrtim krugom sankcija protiv Irana jer nastavlja nuklearni program, u kojoj se uvode mjere protiv tvrtki i banaka povezanih s iranskom nuklearnom i raketnom industrijom, proširuje embargo na uvoz oružja i uvode inspekcije brodova.

"Rezolucija je prihvaćena s 12 glasova za, dva protiv i jednim suzdržanim", rekao je predsjedatelj VS-a, meksički veleposlanik Claude Heller. Protiv rezolucije broj 1.929, sročene na 10 stranica, glasovale su nestalne članice VS-a Brazil i Turska, a suzdržan je bio Libanon.

Brazilski i turski predstavnici su prije glasovanja obrazložili zašto se protive sankcijama, istaknuvši da ne rješavaju problem, a da se zauzimaju za diplomatski pristup koji je dao rezulata u njihovu potpisivanju Teheranske deklaracije s Iranom, o zamjeni dijela iranskog nuklearnog goriva.

Sjednica je počela u 11,15 sati po newyorškom vremenu (17,15 CET), sat nakon predviđena početka, što sugerira da se do zadnjeg trenutka pregovaralo o konačnom tekstu.

Rezolucija je rezultat petomjesečnih pregovora skupine P5+1, pet stalnih članica VS-a: SAD, Velika Britanija, Francuska, Rusija i Kina te Njemačka. Na sjednici na vlastit zahtjev sudjeluju njemački i iranski veleposlanici pri UN-u.

Nove sankcije uključuju mjere protiv 40 iranskih tvrtki povezanih s nuklearnom i raketnom industrijom, uključivo 15 tvrtki povezanih s Revolucionarnom gardom i dvije banke.

"To su teške, snažne i sveobuhvatne sankcije koje će biti važnije od svih rezolucija kojima su nametnute sankcije Iranu", izjavila je prije sjednice američka veleposlanica pri UN-u Susan Rice.

"Činjenica da Iranci ulažu toliko truda i troše toliko novca za blokiranje ove rezolucije, jedan je od nekoliko pokazatelja da oni stvarno ne žele da se ove sankcije prihvate i donesu. Mislim da oni dijele naša stajališta, sasvim iskreno, da je riječ o jakim i ozbiljnim novim sankcijama", dodala je.

Američki predsjednik Barack Obama u posebnoj je izjavi pozdravio prihvaćanje rezolucije u Vijeću sigurnosti, istaknuvši kako ona "pokazuje jasnu predanost međunarodne zajednice da zaustavi širenje nuklearnog oružja". "To su najobuhvatnije sankcije s kojima se suočila iranska vlada. One će ograničiti iranske nuklearne aktivnosti, program balističkih prijektila i prvi put konvencionalnu vojsku. One će stvoriti novi okvir za sprječavanje iranskog krijumčarenja", naglasio je Obama. (hina/metro-portal)

09.06.2010. 19:13:58
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh