« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 11 mjeseci
svađa na sudu

Iranska oporba na sudu, jedni druge optužuju

Pokušaj izvlačenja od kazni pretvara se polako u međusobno podmetanje oporbenih čelnika

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)
Više o

hashemi rafsanjani

,

Iran oporba

Bivši iranski predsjednik Akbar Hašemi Rafsandžani nazvao je u subotu lažima izjave reformatorskog čelnika na sudu u Teheranu u kojima tvrdi da se Rafsandžani nagodio s drugim čelnicima oporbe.

Izjave koje Rafsandžani pobija dao je reformatorski čelnik Mohamad Ali Abtahi kojega se uz još stotinjak osoba optužuje da je sudjelovao u prosvjedima protiv ponovnog izbora predsjednika Mahmuda Ahmadinedžada.

Abtahi je u subotu rekao na revolucionarnom sudu da su bivši reformatorski predsjednik Mohamad Hatami, poraženi kandidat na predsjedničkim izborima 12. lipnja Mir Husein Musavi i Rafsandžani zaključili pakt o solidarnosti, kako navodi agencija Fars.

"Mislim da su reformatori pokušali ograničiti Vođin manevarski prostor", rekao je.

"Musavi vjerojatno nije poznavao zemlju, ali je Hatami jako dobro poznavao prilike. Znao je koliko je Vođa (Ali Hamnei) moćan, ali se pridružio Musaviju, što je bila izdaja", rekao je Abtahi, dodavši da se Rafsandžani htio osvetiti za poraz na predsjedničkim izborima 2005. na kojima je pobijedio Ahmadinedžad.

Rafsandžani je u priopćenju koje je objavila agencija Irna odbio optužbe.

"Ajatolah Rafsandžani nije podupirao nijednog kandidata na tim izborima i nije imao nikakvu ulogu u poslijeizbornim izgredima", dodaje se u priopćenju.

Tridesetak je osoba poginulo, a stotinjak je ranjeno u prosvjedima, najvećim u povijesti Islamske Republike. U prosvjedima je uhićeno oko 2.000 ljudi, a 250 je još u zatvorima.

Izvor: Hina

01.08.2009. 20:18:29
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh