« Svijet
objavljeno prije 11 godina i 11 mjeseci
"MORAL"

Iran zatvara kafiće i uhićuje žene

Policajci su u subotu upali u 87 kafića i restorana u središtu Teherana uhitivši pritom sve žene koje su prekršile islamski kodeks odijevanja

Policijske racije u teheranskim kafićima
Policijske racije u teheranskim kafićima (Wikipedia)
Više o

Iran

,

žene

,

kafići

,

šerijatski zakon

,

moral

Iranska policija zatvorila je nekoliko desetaka restorana i kafića tijekom vikenda, ponovno se boreći protiv onoga što država smatra "nemoralnim", te ponašanjem koje je u suprotnosti s islamskim načinom života, izvijestili su u nedjelju iranski mediji.

Policajci su u subotu upali u 87 kafića i restorana u središtu Teherana uhitivši pritom sve žene koje su prekršile islamski kodeks odijevanja, prenijela je Iranska studentska novinska agencija (Isna).

"Mjesta su zatvorena jer njihovi posjetitelji nisu poštovali islamske vrijednosti, a vlasnici kafića i restorana dopustili su ženama da puše nargile. Neka mjesta nisu posjedovala odgovarajuće dozvole", stoji u priopćenju teheranske policije, a prenosi Isna.

Šef teheranske policije Alireza Mehrabi je izjavio kako je pretres kafića i restorana dio plana koji bi trebao omogućiti sigurnost "u susjedstvu" te da će se nastaviti provoditi i u ostalim četvrtima Teherana.

Kultura kafića procvala je u posljednjih nekoliko godina u Iranu. Takva mjesta posjetiteljima nude brze zalogaje, vruće napitke, besplatni priključak na internet, a i mjesto su na kojima se okupljaju mladi Iranci.

No konzervativni Iranci usprotivili su se tome smatrajući da je nametanje zapadnjačke kulture u neskladu s islamskim vrijednostima. Još 2007. teheranska policija zatvorila je 24 internet kafića i više kafića u samo nekoliko sati, uhitivši pritom 23 osobe.

16.07.2012. 08:31:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh