« Svijet
objavljeno prije 11 godina i 7 mjeseci
HORMUŠKI TJESNAC

Iran započeo vojne vježbe u Perzijskom zaljevu

Irance je razgnjevila Obamina izjava o novoj američkoj nuklearnoj politici u kojoj je obećao da SAD neće upotrijebiti atomsko oružje protiv država koje ga i same nemaju

(Wikipedia - ilustracija)
Više o

SAD

,

Barack Obama

,

Iran

,

Perzijski zaljev

,

vojne vježbe

,

nuklearno oružje

,

Hormuški tjesnac

Iran je u četvrtak u Hormuškom tjesnacu u Perzijskom zaljevu počeo veliku vojnu vježbu, a raniji početak redovitih godišnjih vježbi tumači se odgovorom na američku nuklearnu prijetnju koju je početkom mjeseca neizravno uputio predsjednik SAD-a Barack Obama, javile su svjetske agencije.

"Najvažnija poruka vježbe u trenucima kad smo suočeni s nuklearnim prijetnjama jest da se snažno odupiremo kako bismo svima koji prijete svjetskom miru i sigurnosti pokazali kako nisu kadri pokrenuti rat, pa ni nuklearni", rekao je hodžatoleslam Ali Širazi, predstavnik vrhovnog vođe ajatolaha Alija Hamneija, pripadnicima iranske mornarice.

Iran je razgnjevila Obamina izjava o novoj američkoj nuklearnoj politici u kojoj je obećao da SAD neće upotrijebiti atomsko oružje protiv država koje ga i same nemaju. Iz tog konteksta izravno su isključeni Iran i Sjeverna Koreja, što je iransko čelništvo protumačilo kao neizravnu prijetnju.

"Već 31 godinu SAD nam prijeti, ali nije bio u stanju učiniti baš ništa", dodao je Širazi na početku vojne vježbe koja bi trebala trajati do subote.

Iran od 2006. u svojim strateškim vodama svake godine izvodi vojne vježbe, nazvane Veliki prorok, kako bi pokazao svoju vojnu silu. No, protekle četiri godine vježbe su održane u ljeto, a službenog objašnjenja o tome zašto su ove godine organizirane prije nema.

22.04.2010. 21:18:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh