« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 1 mjesec
POJAČAN PRITISAK

Iran zabranio dvije velike reformske stranke i jedan dnevni list

Dva pokreta su, drži povjerenstvo, zabranjena jer su kršili zakone, povrijedili narodno jedinstvo i pokušali podijeliti narod

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)
Više o

Iran

,

zabrana

,

stranke

Iranske su vlasti u ponedjeljak zabranile djelovanje dviju velikih reformskih stranaka koje su poduprle kandidata Mira Hoseina Musavija na predsjedničkim izborima 2009., a zabranjen je i jedan veliki reformski dnevni list, javili su mediji.

Fronti sudjelovanja Islamskog Irana (FPII) i Organizaciji mudžahedina islamske revolucije (OMRI), u kojima sudjeluju osobe bliske bivšem predsjedniku Mohamedu Hatamiju, zabranjeno je svako djelovanje do sudske odluke, po internetskom portalu vladina dnevnog lista Irana.

"Oduzeta im je licencija, a njihov je predmet poslan pravosuđu koje će razmotriti mogućnost raspuštanja dviju stranaka, po pismu dužnosnika povjerenstva za nadzor stranaka i političkih organizacija, u nadležnosti ministarstva unutarnjih poslova", prenosi portal.

U pismu dvjema skupinama povjerenstvo traži da izbjegavaju svako djelovanje dok se pravosuđe ne očituje o tom slučaju. U nedjelju je pravosuđe objavilo da su trojica čelnika FPII osuđena na šest godina zatvora.

Povjerenstvo za nadzor tiska je objavilo zabranu dnevnog lista Bahar jer je objavljivao lažne vijesti i vrijeđao institucije i tijela vlasti, prenosi agencija Fars.

Iranske vlasti, koje reformska oporba otvoreno kritizira nakon prijeporna ponovna izbora predsjednika Mahmuda Ahmadinedžada, zadnjih su mjeseci pojačale pritisak na reformske stranke i umjereni tisak.

Brojni reformski politički dužnosnici i novinari osuđeni su na zatvorske kazne, a nekoliko je listova zabranjeno. (hina/metro-portal)

19.04.2010. 17:17:49
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh