« Svijet
objavljeno prije 13 godina i 11 mjeseci
POPUŠTANJE NAPOKON!

Iran spreman za pregovore o razmjeni nuklearnog goriva bez uvjeta

Pitanje goriva za teheranski reaktor koji služi za medicinske svrhe bilo je glavna tema iranskih pregovora sa svjetskim silama koji su prekinuti prošlog listopada

(Getty Images)
Više o

Iran

,

IAEA

,

Teheran

,

nuklearno gorivo

Iran je spreman vratiti se pregovorima o razmjeni nuklearnog goriva bez uvjeta, rekao je u ponedjeljak iranski izaslanik pri Međunarodnoj agenciji za atomsku energiju (IAEA), izvijestila je iranska službena novinska agencija Irna. Govoreći o pismu o predloženoj razmjeni goriva koje je Iran predao IAEA-i, iranski izaslanik Ali Asghar Soltanieh je istaknuo kako je "jasna poruka tog pisma potpuna spremnost održati pregovore o gorivu za teheranski reaktor bez ikakvih preduvjeta".

Pitanje goriva za teheranski reaktor koji služi za medicinske svrhe bilo je glavna tema iranskih pregovora sa svjetskim silama koji su prošlog listopada prekinuti, što je Iranu donijelo nove sankcije. Po načelno dogovorenom sporazumu s Rusijom, Francuskom i SAD-om, Iran bi dio niskoobogaćenog urana (LEU) poslao u inozemstvo u zamjenu za gorivo potrebno za reaktor u toj zemlji.

>> Iran najavio trilateralni sastanak o razmjeni uranija za gorivo

Predsjednik Irana Mahmud Ahmadinežad prije je rekao da se ta zemlja neće vratiti pregovorima dok velike sile ne "razjasne" tri stvari - svoje stajalište prema izraelskom nuklearnom arsenalu, sporazumu o sprječavanju širenja nuklearnog oružja i hoće li pregovorima pristupiti kao prijatelji ili neprijatelji Irana, no Soltanieh je u ponedjeljak rekao kako uvjeta nema.

"Čim druge zemlje budu spremne, mi smo spremni razgovarati o gorivu za teheranski reaktor", rekao je Soltanieh, prenosi Irna. Iransko pismo, koje je IAEA proslijedila zemljama uključenim u pregovore, postavlja temelje pregovora o gorivu za teheranski reaktor. Po iranskoj agenciji FARS-u, ono ponavlja glavne elemente dogovora Irana s Brazilom i Turskom od svibnja, koji nije zadovoljio velike sile te vjerojatno neće promijeniti stajalište zemalja koje su poduprle nove sankcije protiv Irana. (hina/metro-portal)

26.07.2010. 21:37:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh