« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 4 mjeseca
MAHMUD AHMADINEDŽAD:

Iran se može braniti i bez nuklearnog oružja

Iranski predsjednik izjavio je kako Islamskoj Republici za obranu nije potreban nuklearni arsenal koji je izgubio svoju hladnoratovsku svrhu

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)
Više o

Mahmud Ahmadinedžad

,

IAEA

,

nuklearno oružje

,

iranski nuklearni program

"Iran se može braniti bez nuklearnog oružja. Nuklearno oružje više nema svrhu koju je imalo i ne predstavlja ono što je nekada predstavljalo u međunarodnim odnosima. Je li najveći svjetski arsenal nuklearnog oružja uspio spriječiti raspad SSSR-a? Je li drugi po veličini arsenal bio od ikakve pomoći vojsci SAD-a u Afganistanu i Iraku? Atomsko oružje nije uspjelo osigurati pobjedu niti cionističkom režimu u sukobima u Libanonu i Gazi", izjavio je iranski predsjednik Mahmud Ahmadinedžad u intervjuu za ruski magazin VIP-Premier, javljaju iranski mediji.

Ahmadinedžad je zemljama koje Iran optužuju da vodi tajni program razvoja nuklearnog oružja savjetovao da pogledaju svoje nuklearne arsenale prije nego se okrenu neutemeljenim kritikama drugih.

Iranski predsjednik komentirao je i širenje NATO-a na istok rekavši kako je jasno da se radi o pokušaju blokade ruskog utjecaja, a Moskvu je pozvao da pojača i proširi suradnju sa zemljama u regiji što bi, prema njegovom mišljenju, spriječilo vanjske sile da poremete ravnotežu i stabilnost Bliskog istoka.

U razgovoru za ruski magazin glavna tema bio je iranski nuklearni program te je naglašeno kako Iran kao potpisnik ugovora o neširenju nuklearnog oružja (NPT) i član Međunarodne organizacije za atomsku energiju (IAEA) ima pravo na razvoj i korištenje nuklearne energije u mirnodopske svrhe.

Ponovljeno je kako su brojne inspekcije IAEA-e više puta provjerile iranska nuklearna postrojenja prilikom čega nije zabilježeno išta što bi upućivalo na to da je iranski nuklearni program skrenuo s mirnodopskog puta. Uz to je također naglašeno kako Izrael, jedan od najvećih zagovaratelja teorije o iranskom razvoju nuklearnog oružja, nikada nije potpisao ugovor o neširenju istog, nikada nije prihvatio inspekciju IAEA, a potvrđeno je kako posjeduje arsenal od najmanje 250 nuklearnih bojevih glava te je uz to u konstantnom stanju otvorenog unutarnjeg ili vanjskog vojnog sukoba.

15.02.2010. 10:17:52
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh