« Svijet
objavljeno prije 12 godina i 5 mjeseci
SMIRIVANJE TENZIJA

Iran se ipak "predomislio" - Ameri mirno uplovili u Hormuški tjesnac

Iran je u subotu odustao od svojih prijetnji te zaključio kako im prolazak američkog nosača zrakoplova kroz Hormuz ipak ne predstavlja problem

Fotografija vijesti
Više o

Iran sankcije

,

Iran SAD

,

Hormuški tjesnac

Svega dan nakon što je Iran povukao svoju prijetnju da će poduzeti akciju ako se američki nosač vrati u taj strateški pomorski prolaz, USS Abraham Lincoln uspješno je i bez incidenata prošao Hormuškim tjesnacem i uplovio u Perzijski zaljev, prenosi Hina.

Nosač USS Abraham Lincoln dovršio je "redovit i rutinski" prolazak kroz Hormuški tjesnac, ključnu rutu za izvoz nafte iz regije, "kao što je prethodno planirano i bez incidenata", izjavila je poručnica Rebecca Rebarich, glasnogovornica američke Pete flote, stacionirane u Bahreinu.

Lincoln, s pratećom borbenom skupinom brodova, prvi je američki nosač koji je ušao u Perzijski zaljev od kraja prosinca u okviru redovite rotacije kojom je zamijenio nosač USS John Stennis.

Odlazak Stennisa nagnao je zapovjednika iranske vojske Atolaha Salehija da zaprijeti akcijom ako se američki nosač ponovo vrati u Zaljev. "Ja preporučam i ističem da se američki nosač ne treba braćati u Perzijski zaljev...a mi nemamo naviku upozoravati više nego jedan puta", kazao je tada Salehi, na što je uslijedilo zaoštravanje retorike između dviju strana i uzdrmana su naftna tržišta, s rastom izgleda za vojni sukob Irana i SAD-a.

Iran je zaprijetio da će zatvoriti Hormuški tjesnac, kojim prolazi oko petina svjetske nafte što se prevozi tankerima, dok je Washington uzvratio da bi takav potez tražio američki odgovor.

Iran je u subotu odustao od svojih prijetnji, kada je zamjenik zapovjednika Revolucionarne garde Hosein Salami izjavio agenciji IRNA da je povratak američkih ratnih brodova u Zaljev rutinski, i da ne predstavlja povećanje stalne vojne prisutnosti SAD-a u regiji.

23.01.2012. 08:18:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh