« Svijet
objavljeno prije 15 godina i 3 mjeseca
Dajte vi...

Iran poziva SAD da uništi nuklearno oružje

U Iranu nema nuklearnog oružja koje bi bilo prijetnja.

(Corbis)
Više o

SAD

,

Barack Obama

,

George Bush

,

Iran

,

nuklearni program

,

nuklearno oružje

Teheran je u ponedjeljak kritizirao ocjenu američkog predsjednika Baracka Obame o Iranu kao nuklearnoj prijetnji te pozvao Washington neka se radije on, a također i druge nuklearne sile, odreknu takve vrste oružja.

Obrativši se Pražanima u nedjelju za posjeta Češkoj, Obama je osudio sjevernokorejski raketni pokus te obećao da Washington neće odustati od gradnje proturaketnog štita u Europi sve dok Iran prijeti razvojem svojega nuklearnog programa.

I bivši američki predsjednik George Bush govorio je o Iranu kao nuklearnoj prijetnji, rekao je glasnogovornik iranskog ministarstva vanjskih poslova Hasan Kaškavi.

"Čini se da će preuzimanje slogana bivše američke uprave odudarati od (Obaminih predizbornih) slogana o promjeni", rekao je glasnogovornik Kaškavi. Promjena je bila ključna riječ u Obaminoj izbornoj kampanji.

"U Iranu nema nuklearnog oružja koje bi bilo prijetnja", dodao je Kaškavi.

Zapad sumnjiči Iran, jednu od energetski najbogatijih zemalja u svijetu, da pod krinkom nuklearnog energetskog programa kani razviti oružje, a Teheran takve optužbe odbacuje.

Obama je u ožujku ponudio "nov početak" u diplomatskim, desetljećima gotovo zamrznutim iransko-američkim odnosima, a Teheran je oprezno odgovorio da promjene želi vidjeti na djelu, a ne na riječima.

Nizom sankcija SAD i saveznici kažnjavaju Iran jer ne odustaje od nuklearnog programa. (hina/metro-portal)

06.04.2009. 13:59:22
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh