« Svijet
objavljeno prije 13 godina i 4 mjeseca
ZLOČIN PROTIV SIGURNOSTI?

Iran pogubio ženu optuženu za trgovinu drogom

U Iranu je pogubljena žena iransko-nizozemskog podrijetla koja je uhićena nakon prosvjeda 2009. i optužena za trgovinu drogom, unatoč intervenciji Nizozemske i pozivima EU

Fotografija vijesti
Više o

Iran

,

smrt

,

trgovina drogom

,

pogubljenje

,

sahra barami

"Sahra Barami, osuđena za prodaju i posjedovanje droge, obješena je u subotu rano ujutro", priopćio je ured tužitelja u Teheranu, prenosi Hina. U priopćenju se navodi da je revolucionarni sud osudio Bahrami na smrt zbog posjedovanja i preprodaje droge. Sahra Bahrami (46) osuđena je na smrt 2. siječnja, prenio je nizozemski radio pozivajući se na izjave njezine kćeri koja tvrdi da su optužbe za posjedovanje droge podmetnute.

Bahrami je uhićena u prosincu 2009. u Teheranu dok je sudjelovala u prosvjedima protiv spornog ponovnog izbora Mahmuda Ahamdinedžada. Suđeno joj je i zbog pripadnosti oružanoj skupini koja se protivi vladi, a za taj zločin je također mogla dobiti smrtnu kaznu, rekla je njezina kći.

U priopćenju se potvrđuje da je uhićena zbog "zločina protiv sigurnosti". No, u njezinu je domu u premetačini pronađeno 450 grama kokaina i 420 grama opijuma, a istraga je pokazala da je ona prodala 150 grama kokaina, dodaje se u prioćenju. Nizozemska je 5. siječnja od Irana zatražila objašnjenja njezine situacije. "Tražimo informacije, mogućnost pružanja pomoći i pravedan proces", naveo je ministar vanjskih poslova Uri Rosenthal.

Teheran, koji ne priznaje dvostruko državljanstvo i smatra Bajrami Irankom, odbio je poziv i optužio Zapad da instrumentalizira aferu kako bi pojačao pritisak na Iran, koji je izložen strogim međunarodnim sankcijama zbog nuklearnog programa.

Ritam pogubljenja znatno je ubrzan od 1. siječnja od kada je tako pogubljeno 66 optuženih, ili po dvoje na dan, prenosi France presse pozivajući se na iranske medije. Tijekom 2010. pogubljeno je 179 osoba.

29.01.2011. 12:46:48
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh