« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 6 mjeseci
stalna prijetnja

Iran ne prihvaća prijedlog IAEA-e

Ako strane države ne pomognu s gorivom, Iran će sam obogaćivati uran

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)
Više o

Iran

,

IAEA

,

Teheran

,

obogaćivanje urana

,

uranij

Predstavnik Irana u IAEA-i Ali Asgar Soltanieh ocijenio je u razgovoru za njemački tjednik Der Spiegel da je Teheran voljan sam obogaćivati svoj uranij, potvrdivši spremnost za dijalog.

"Nećemo pristati na ucjenu s našim problemom s gorivom: ako nam strane države ne pomognu, morat ćemo sami obogaćivati naš uranij", rekao je za te novine u subotu. Iranu je žurno potrebna dodatna količina goriva za reaktor u Teheranu, dodao je. "O njemu ovisi dvjestotinjak bolnica", rekao je.

Njegova zemlja je ipak spremna na "nove pregovore o konkretnim koracima" radi razmjene uranija, ocijenio je. Iran je u srijedu objavio da ne želi izvoziti niskoobogaćeni uranij i zatražio je novi sastanak s velesilama u Beču te je tako dao do znanja da ne prihvaća prijedlog koji mu je IAEA iznijela prije mjesec dana.

Obogaćivanje uranija je glavna tema pregovora Irana i skupine šest zemalja (Njemačka, Kina, SAD, Francuska, Velika Britanija i Rusija) koje strahuju da bi Teheran mogao koristiti uranij u vojne svrhe. Izvoz obogaćenog iranskog uranija u inozemstvo omogućio bi bolje nadzor iranskih zaliha i tako umanjio zabrinutost međunarodne zajednice zbog iranskog nuklearnog programa. (hina/metro-portal)

21.11.2009. 19:42:49
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh