« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 1 mjesec
SUMNJA SE

Iran na prijedlog UN-a odgovara svojom ponudom

Iranski ministar vanjskih poslova Manušer Motaki ponovno je predložio razmjenu obogaćenog urana na iranskom tlu

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)
Više o

IAEA

,

iranski nuklearni program

,

Iran sankcije

,

Manušer Motaki

,

obogaćeni uran

,

nitrati

Iran je na prijedlog UN-a koji se odnosi na nuklearno gorivo uzvratio svojom ponudom, no uvjeti što ih Teheran nudi i dalje će biti neprihvatljivi velikim silama, izvijestili su izvori.

Iranski potez dio je kampanje te zemlje protiv UN-ovih sankcija koje se odnose na nuklearne aktivnosti Teherana. Zapadne sile sumnjaju da je njihov cilj stvaranje nuklearnog oružja, što Iranci oštro opovrgavaju.

Svjetske sile pozvale su Irance da prihvate plan Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) o isporuci 1,200 kg slabo obogaćenog urana - što je dovoljno za jednu bombu, ako se pročisti do odgovarajuće razine - u inozemstvo gdje se može preoblikovati u gorivo namijenjeno reaktoru za medicinska istraživanja.

Prijedlog, iznesen prije mjesec dana, podupiru SAD, Rusija i Francuska, a svrha mu je osigurati dovoljno vremena za diplomatske pregovore s Irancima. Iranski ministar vanjskih poslova Manušer Motaki ponovno je, umjesto ponude IAEA, predložio razmjenu na iranskome tlu, pri čemu bi se koristila manja količina slabije obogaćenog urana.

"Ponovno pokušavaju postići izmjene, koje bi potkopale prethodni dogovor. Kupuju vrijeme, no znaju da ovakvi uvjeti neće biti prihvaćeni", smatra neimenovani izvor upućen u pregovore. (hina/metro-portal)

28.04.2010. 14:36:15
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh