« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 9 mjeseci
ulažu u budućnost?

Iran i Venezuela surađuju zajedno na razvoju energetike

Iran i Venezuela, zemlje bogate naftom, će uložiti čak 760 milijuna eura u energetiku, objavilo je iransko ministarstvo nafte

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)
Više o

Hugo Chavez

,

nafta

,

Iran

,

Venezuela

Iransko ministarstvo je tom izjavom komentiralo ugovor potpisan za posjeta venezuelskoga predsjednika Huga Chaveza Teheranu.

Državna tvrtka "Petroleos de Venezuela SA" (PDVSA) uložit će 760 milijuna dolara u razvoj 12. faze iranskih polja prirodnog plina Južnoga Parsa, piše ministarstvo na svojoj internetskoj stranici (SHANA).

Iran će pak uložiti 760 milijuna dolara u razvoj nalazišta nafte Dobokubija i u razvoj naftnog polja Ayacuchoa u Venezueli, piše SHANA.

Osim toga, Venezuela će u Iran svaki dan izvoziti 20.000 barela nafte vrijednih 800 milijuna dolara.

Peti u svijetu izvoznik nafte - Iran prisiljen je uvoziti gorivo jer njegove rafinerije svojim kapacitetom ne mogu podmiriti domaću potražnju.

Iran zato 40 posto svojih potreba za benzinom pokriva iz uvoza, a procjenjuje se da je to oko 120.000 barela na dan. Venezuelski izvoz u Iran trebao bi početi u listopadu, prenijela je državna televizija.

U sukobu sa Zapadom, koji ga optužuje za ilegalni razvoj nuklearnog oružja, Teheran bi mogao, ne postigne li se diplomatsko rješenje, dobiti nove sankcije Ujedinjenih naroda.

Ležišta prirodnog plina Južni Pars u vlasništvu su Irana i Katara, a iranski dio podijeljen je u 24 faze.

Izvor: Hina


07.09.2009. 15:14:06
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh