« Hrvatska
objavljeno prije 13 godina i 1 mjesec
VLADA MIJENJA SMIJEŠNE ODREDBE

Ipak nećete biti kažnjeni ukoliko pomognete susjedu

Vlada će izmijeniti dio prijedloga zakona o zabrani neregistrirane djelatnosti koji je u javnosti izazvao kontroverze, pa i podsmješljive komentare

Fotografija vijesti
Više o

Vlada

,

kazne

,

zakon o zabrani neregistrirane djelatnosti

,

fuš

Tako će se izbaciti odredbe koje su, primjerice, zabranjivale susjedsku pomoć ako su susjedi udaljeni više od 500 metara, doznaje se iz Ministarstva gospodarstva, rada i poduzetništva. U novom nacrtu zakona, koji ide u drugo čitanje u Saboru, uvažili smo sve primjedbe te izbacili dio kojim su bile definirane iznimke od zabrane obavljanja neregistrirane djelatnosti, rekla je novinarima državna tajnica za poduzetništvo Tihana Kraljić.

Po novom zakonskom prijedlogu radom u "fušu" ne smatra se ono što je hrvatska tradicija, poput obiteljske ili susjedske pomoći kod popravaka u kući, branja grožđa, pomaganja u selidbi i sl. Sve nejasnoće su izbačene iz zakona koji je usmjeren prvenstveno na kažnjavanje onih koji se ozbiljno bave neregistriranom djelatnošću, a je li nešto prijateljska pomoć ili "fuš" utvrđivat će državni inspektori, najavila je Kraljić.

Po novom prijedlogu, neregistriranim radom ne smatra se rad za vlastite potrebe, obiteljska pomoć, prijateljska i susjedska pomoć ako se rad obavlja bez plaćanja i druge materijalne koristi, ako se rad ne obavlja redovito te kao odgovor na objavljeni oglas, obavljanje nužnog rada za sprečavanje nesreće ili otklanjanje posljedica prirodnih ili drugih nesreća, kao i volontiranje.

Iznimke smo stavili u prethodni prijedlog zakona prvenstveno zato jer smo željeli da on bude provediv, a u tome je sudjelovala široka skupina zainteresiranih, od poslodavaca i sindikata do Državnog inspektorata, pojasnila je Kraljić unošenje odredbi zbog kojih su Vladu ismijavali i mediji i oporba.


29.04.2011. 14:43:16
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh