« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 5 mjeseci
SVE OŠTRIJA RETORIKA

Inzko je u slučaju Dodikovog pokretanja referenduma spreman na sve

Iako je visoki predstavnik za BiH izjavio kako ne vjeruje da će do referenduma doći, Dodik kaže da će RS će svoje pravo na referendum iskoristiti

Valentin Inzko
Valentin Inzko (Getty Images)
Više o

Milorad Dodik

,

referendum

,

Republika Srpska

,

BiH

,

Valentin Inzko

Međunarodna zajednica pripravna je reagirati pokuša li premijer Milorad Dodik provesti referendum u Republici Srpskoj, potvrdio je visoki predstavnik za Bosnu i Hercegovinu Valentin Inzko, piše u subotu sarajevski list "Dnevni avaz".

"Spremni smo na sve varijante i na to ćemo reagirati", kazao je Inzko, navodi "Dnevni avaz".

Austrijski diplomat ipak je dodao kako ne vjeruje da će se Dodik u konačnici odlučiti za referendum.

Upravni odbor Vijeća za provedbu mira u BiH (PIC) u petak je upozorio Dodika i vlasti RS kako ne smiju dovoditi u pitanje Inzkove odluke jer se time izravno ugrožavaju Daytonski sporazum i odgovarajuće rezolucije Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda.

Upravni odbor PIC-a posebice je istaknuo kako je Inzku dana puna potpora da iskoristi sve svoje ovlasti s ciljem osiguranja poštivanja Daytonskog sporazuma.

Ovo upozorenje uslijedilo je kao reakcija na najave Dodika i njegovih suradnika kako će raspisati referendum o odlukama visokog predstavnika kojima je produžen mandat stranim sucima i tužiteljima koji u BiH rade na procesuiranju slučajeva ratnih zločina.

"RS će svoje pravo (na referendum) iskoristiti", izjavio je Dodik u petak komentirajući upozorenja koja mu je uputio ured visokog predstavnika (OHR).

Sam Dodik ignorirao je sva dosadašnja upozorenja međunarodne zajednice i pri tom optužio Inzka da nepristojno uznemirava Srbe takvim priopćenjima u vrijeme kada oni obilježavaju Božić po julijanskom kalendaru.Zbog pojačanih političkih napetosti u BiH, kako prenosi Avaz, o stanju u toj zemlji u četvrtak su u Bruxellesu iza zatvorenih vrata razgovarali visoka predstavnica Europske unije za vanjsku i sigurnosnu politiku Catherine Ashton, budući povjerenik EU za proširenje Stefan Fuele, general David Leakey koji koordinira vojne operacije EU-a kao i još nekoliko dužnosnika EU-a zaduženih za BiH i Balkan.

Sastanku je nazočio i Valentin Inzko, a neimenovani izvor Avazu je prenio kako su Ashton ali i svi drugi sudionici jedinstveni u ocjeni da je BiH trenutačno najveći izazov vanjske politike Unije. Navodno je već sačinjen odgovarajući plan što i kako poduzeti.

Jedan od prijedloga je i taj da se u drugoj polovici veljače u Madridu organizira novi susret čelnika najutjecajnijih političkih stranaka iz BiH čiji je cilj postizanje dogovora o ustavnim promjenama u toj zemlji.

Španjolska kao predsjedateljica EU-a ulaže velike napore ne bi li se taj sastanak organizirao a ustavne promjene provele do kraja travnja, piše Avaz. (hina/metro-portal)

09.01.2010. 11:46:52
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh