« Svijet
objavljeno prije 10 godina i 8 mjeseci
SLIJEPA ULICA

Inzko: BiH se ponovno mora usmjeriti prema Europi

Visoki predstavnik u BiH žali što se opet ''čuje negativna retorika'' od strane Republike Srpske, a političari su se usmjerili na opće izbore

Valentin Inzko BiH
Valentin Inzko BiH (V.M.Tauber/CROPIX)
Više o

Valentin Inzko

,

BiH politika

,

depresivni dan

BiH, koja se nalazi u političkoj slijepoj ulici, "mora se ponovno usmjeriti prema Europi" jer to želi 85 posto građana, izjavio je u četvrtak za AFP visoki predstavnik međunarodne zajednice Valentin Inzko.

To će, kazao je austrijski diplomat, biti jedna od središnjih tema "velikog skupa" EU-Balkan sljedeće srijede u Sarajevu.

"Tijekom zadnje četiri godine cijela se Bosna i Hercegovina ponovo našla u političkoj slijepoj ulici. Politička se klima pogoršala, a politički su čelnici pozornost usmjerili na opće izbore zakazane za listopad", dodao je Inzko.

Izrazio je žaljenje jer se, u tom kontekstu, opet čuje "negativna retorika", upozorivši na "aluzije o mogućem raspadu zemlje", kako to promiču čelnici bosanskih Srba, i "snažne reakcije ostalih političkih sredina, poglavito muslimanske".

Po njegovim riječima, "međunarodna zajednica ne može nametnuti put BiH prema Europskoj uniji". "To mora biti izbor političkih čelnika zemlje jer je to izbor birača: ankete pokazuju da 85 posto građana želi da se BiH pridruži Uniji", rekao je Inzko.

Također je poručio da BiH mora "biti sposobna potpuno preuzeti odgovornost za vođenje svojih poslova" prije nego on napusti dužnost visokog predstavnika međunarodne zajednice i postane samo posebni izaslanik EU-a u toj zemlji. (hina/metro-portal)

27.05.2010. 14:05:42
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh