« Svijet
objavljeno prije 13 godina i 2 mjeseca
MUKE BEZ KRAJA

Inženjeri pokušavaju zatvoriti rupu u reaktoru, dva radnika Tepcoa mrtva

Nakon potresa 11. ožujka dvojica muškaraca od 21 i 24 godine otišli su pregledati postrojenje turbine reaktora broj 4. Umrli su od brojnih ozljeda

Fukushima Daiichi
Fukushima Daiichi (Facebook)
Više o

Japan

,

nuklearna elektrana

,

Fukushima Daiichi

,

TEPCO

Japanski inženjeri, koji nastoje okončati najveću nuklearnu krizu od Černobila, pokušali su u nedjelju zatvoriti rupu u oštećenom nuklearnom rektoru kroz koju radioaktivna voda istječe u more, javlja Hina.

Savjetnik premijera Naota Kana rekao je da je vladin prioritet zaustaviti istjecanje radijacije koja plaši Japance, ometa radove i tjera turiste.

"Nismo potpuno okončali krizu, ali se situacija stabilizira", rekao je Goshi Hosono. "Ono što najviše brine Japance je kada će se zaustaviti istjecanje radioaktivnog materijala", dodao je.

Tvrtka Tokyo Electric Power Co (Tepco), koja upravlja nuklearkom, otkrila je ovoga vikenda rupu u betonskom kontejneru reaktora 2 nuklearke Fukushima Daiichi i zabilježila radijaciju od 1.000 milisevera na sat u zraku oko kompleksa.

Istjecanje nije zaustavljeno ni nakon ubacivanja betona u rupu, pa Tepco sada specijalnim polimerima pokušava spriječiti curenje.

Zamjenik direktora Japanske nuklearne agencije Hidehiko Nishiyama rekao je da će u nedjelju popodne početi posljednji pokušaji zaustavljanja istjecanja radioaktivne vode u Pacifik, tako što će radnici zasuti polimere s više betona.

Dva radnika Tepco-a poginula u nuklearki

Tvrtla Tepco objavila je u nedjelju da su smrtno stradala dvojica njihovih djelatnika koji su nakon potresa i tsunamija isključili uređaje, a vodili su ih kao nestale.

Nakon potresa 11. ožujka dvojica muškaraca od 21 i 24 godine otišli su pregledati postrojenje turbine reaktora broj 4. Umrli su od brojnih ozljeda, precizira Tepco.

Njihova su tijela pronađena u radiokativnom okruženju i dugo su dekontaminirana, javila je agencija Kyodo. Čini se da su stradali 11. ožujka, što još nije službeno potvrđeno.

Više do tri tjedna nakon prekida dovoda ekletrične energije u rashladni sustav centrale, opasnost od nuklearne katastrofe još nije otklonjena u Fukushimi. Radioaktivne tvari se i dalje oslobađaju i izazivaju strahovanja od trajnog zagađanja i proširenja na okoliš.

03.04.2011. 12:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh