« Hrvatska
objavljeno prije 14 godina i 9 mjeseci
u zadnji čas

Investitori povukli ponude za privatizaciju pet brodogradilišta

Večeras je priopćeno kako Kermas ulaganja d.o.o. i dr. Danko Končar odustaju od podnošenja ponude za privatizaciju

(Davor Žunić/ CROPIX)
Više o

brodogradilišta

,

privatizacija brodogradilišta

,

prodaja brodogradilišta

,

Fond za privatizaciju

Uoči sutrašnjeg otvaranja ponuda za privatizaciju šest hrvatskih brodogradilišta večeras je stigla vijest iz Agencije za odnose s javnošću Nobilo i Cetinski: "Kermas ulaganja d.o.o. i dr. Danko Končar, kao potencijalni ponuditelji u postupku privatizacije hrvatskih brodogradilišta, su 24. rujna 2009., dakle punih šest dana prije isteka roka za prikupljanje ponuda, obavijestili Vladu RH da odustaju od podnošenja ponude za pet brodogradilišta, za koja su kupili ponudbenu dokumentaciju."

"Istim dopisom (Kermas ulaganja i dr. Končar) su naglasili svoju daljnju zainteresiranost za uključenje u postupak privatizacije hrvatskih brodogradilišta i njihovo restrukturiranje, ali pod izmijenjenim uvjetima" koji, kako se navodi, "nužno moraju omogućiti ekonomsku održivost hrvatskih brodogradilišta u budućnosti".

U priopćenju se također tvrdi kako je "dubinska analiza poslovanja (due diligence) koju su obavili u svim brodogradilištima, pokazala da bi prema sadašnjim uvjetima javnog nadmetanja, stvarni trošak sanacije, te nužna tehnološka, kadrovska i organizacijska poboljšanja koja se u njima moraju provesti, bio najmanje 10 milijarda kuna ili 1.370.000.000 eura".

"U ovom iznosu se ne nalaze troškovi vezani za preuzimanje obveze prijenosa dionica radnicima nakon provedene dokapitalizacije, a koje je dr. Končar i dalje spreman prihvatiti temeljem sporazuma sa socijalnim partnerima", dodaje se.

"S obzirom na izneseno, iznos od jedne milijarde tristosedamdeset milijuna eura u usporedbi s realnim kapacitetima hrvatskih brodogradilišta je ekonomski neisplativa investicija", zaključuje u priopćenju Kermas ulaganja d.o.o.

Sutra u 14 sati istječe rok za podnošenje ponuda na natječaj za privatizaciju šest hrvatskih brodogradilišta u većinskom državnom vlasništvu, kojeg je Hrvatski fond za privatizaciju (HFP) objavio 1. kolovoza. U isto vrijeme je javno otvaranje ponuda na kome će se doznati ima li ponuditelja za kupnju brodogradilišta. (hina/metro-portal)

29.09.2009. 21:25:07
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh