« Ekosfera
objavljeno prije 1 godinu i 8 mjeseci
PROBLEMI

Invazivne vrste izazivaju štete u milijardama eura

Žabe, zmije, bube: do danas su invazivne vrste uzrokovale štete od skoro 16 milijardi eura širom svijeta. Najštetnija su dva uljeza...

Šire se nekontrolirano
Šire se nekontrolirano (Arhiva)
Više o

životinje

,

invazivne vrste

Introducirani (uneseni) vodozemci i gmizavci nanijeli su štetu od najmanje 16 milijardi eura širom svijeta tokom proteklih desetljeća. To pokazuje aktualna studija međunarodnog znanstvenog tima. Borba protiv invazivnih vrsta i gubitaka usjeva koje oni uzrokuju između 1986. i 2020. godine izazvale su štete u milijardama eura, stoji u izvještaju tima znanstvenika objavljenom u časopisu Scientific Reports.

Stručnjaci pretpostavljaju da su dvije vrste - sjevernoamerička bikovska žaba i smeđa drvena zmija - najveći su uzročnici tih troškova.

Nastale štete od skoro 16 milijardi eura mogle bi se pripisati ovim dvjema vrstama. „One su izazvale 96,3, odnosno 99,3 posto ukupnih troškova koje su uzrokovali invazivni vodozemci i gmizavci tijekom navedenog razdoblja", objasnio je vodeći autor studije Phillip Haubrock iz udruženja Senckenberg. On predlaže da se značajno povećaju mjere protiv globalnog transporta ovih vrsta.

Prema vlastitim izjavama, znanstvenici su za svoju studiju procijenili brojke iz baze podataka "InvaCost", u kojoj se prikupljaju troškovi uzrokovani invazivnim vrstama. Podaci potiču iz recenziranih članaka i dokumenata vlada, sveučilišta i nevladinih organizacija.

Ugrožena biološka ravnoteža

Invazivne, odnosno introducirane vrste, mogu značajno ugroziti i poremetiti biološku ravnotežu u svom novom okruženju. Smeđa drvena zmija, na primjer, ubačena je u prirodno okruženje na otoku Guam u zapadnom Pacifiku. Ona se tamo enormno brzo razmnožila i dovela do izumiranja pojedinih ptičjih i sitnih životinjskih vrsta. To pak ima značajan utjecaj na biljni svijet na otoku jer su ptice važne za raznošenje biljnog sjemenja.

Prema studiji, Europa je posebno pogođena troškovima uzrokovanim invazivnim vodozemcima. Prema NABU-u, jedna od vrsta vodozemaca koja je uvedena širom svijeta, ali i Njemačke, je američka bikolika žaba. Ovaj svežder "glavni je konkurent domaćim vodozemcima i drugim životinjskim vrstama u svim novim područjima na kojima se pojavi".

06.08.2022. 08:01:00
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    armando
    06.08.2022. 08:41
    Uf trosak
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh