« Hrvatska
objavljeno prije 13 godina i 7 mjeseci
GDJE JE?

Interpol raspisao crvenu tjeralicu za Miroslavom Kutlom

Protiv Miroslava Kutle vodi se više postupaka za pretvorbu 1990-ih, tjeralicu za njim raspisali su MUP i Interpol

Miroslav Kutle
Miroslav Kutle (Goran Mehkek / CROPIX)
Više o

privatizacija

,

Miroslav Kutle

,

Interpol

Interpol je za Miroslavom Kutlom (53) izdao crvenu tjeralicu, po kojoj od članica te međunarodne kriminalističko-policijske organizacije traži privremeno uhićenje tražene osobe s ciljem izručenja na temelju uhidbenog naloga ili sudske odluke.

Izvanraspravno vijeće zagrebačkoga Općinskog kaznenog suda potkraj listopada je odredilo pritvor za Miroslava Kutlu zbog bijega, odnosno neodazivanja na raspravu u drugom predmetu iz slučaja "Gradski podrum", nakon čega je hrvatski MUP raspisao tjeralicu.

Kutle je nedolazak na sud pokušao opravdati medicinskom dokumentacijom iz Mostara, no vještak u Zagrebu je zaključio da je Kutle raspravno sposoban pa je sutkinja koja vodi slučaj zatražila mišljenje izvanraspravnog vijeća, koje je Kutli 25. listopada odredilo pritvor.

Kutle, protiv kojega se vodi više postupaka za pretvorbu 1990-ih, već je pravomoćno osuđen na dvije godine i osam mjeseci zatvora zbog zlouporaba, također u slučaju "Gradski podrum".

Taj slučaj je tijekom postupka razdvojen na dva predmeta - jedan je još u tijeku, a u drugom je osuđen, jer je njegova Globus grupa do dionica Gradskog podruma došla na temelju fiktivne dokumentacije o nepostojećim tražbinama, čime je zloupotrijebljen tadašnji model privatizacije.

Pravomoćna presuda, koju je potvrdio zagrebački Županijski sud u rujnu ove godine, trebala je postati izvršnom potkraj prošli tjedan jer je, iako nije uručena Kutli, u međuvremenu objavljena na oglasnoj ploči općinskoga kaznenog suda na kojem je osuđen u slučaju "Gradski podrum". Protekom 15 dana od objavljivanja pravomoćne presude smatra se da je dostava uredno obavljena pa se pokreće postupak za izvršenje kazne.

Na Interpolovoj tjeralici navode se osobni podatci Miroslava Kutle, datum i mjesto rođenja te njegovo dvostruko bosanskohercegovačko i hrvatsko državljanstvo. Tjeralica je raspisana na osnovi naloga općinskoga kaznenog suda, a kao kazneno djelo navodi se krivotvorenje.(hina/metro-portal)

05.11.2010. 22:44:34
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh