« Film
objavljeno prije 3 godine i 4 mjeseca
FESTIVALI

Interface Video Art Festival

Ovogodišnji program uključuje međunarodnu selekciju od 45 videoradova te predavanje istaknutog filozofa i teoretičara kulture i medija Žarka Paića

Interface Video Art Festival
Interface Video Art Festival (Arhiva)
Više o

Interface Video Art Festival

Prvo izdanje Interface Video Art Festivala, međunarodnog festivala koji okuplja umjetnike posvećene eksperimentiranju u području videoumjetnosti i stvaranju novih inovativnih filmskih formi, održat će se online od 14. do 18. prosinca 2020. godine, a predstavit će 45 odabranih kratkometražnih filmova koji će se besplatno moći pogledati na web platformi www.interface-festival.com.

Interface je usmjeren na različitost u pristupu kreiranju kratkih audiovizualnih djela te predstavlja radove koji pomiču granice uobičajenog filmskog izražavanja. Program je temeljen na istraživanju novih medija s fokusom na videoumjetnost i eksperimentalni film te nudi uvid u stvaralaštvo šireg kruga umjetnika bez unaprijed determiniranih kustoskih okvira, s fokusom na mlade autore, a uključuje i predavanja koja tematiziraju nove forme suvremenih umjetnosti.

Od ukupno prijavljenih 2500 radova selekcija festivala uključuje 45 videoradova iz 22 zemlje. Među umjetnicima sa svih kontinenata, pet je domaćih autora: Andrea Resner, Dalija Dozet, Lucija Polonijo, Dina Karadžić i Vladislav Knežević, koji će u sklopu programa prikazati svoj nagrađivani film Colonello Futurista, fantastičnu priču zrakoplovnog časnika Giuseppea Rosignolia koju konstruira upotrebom različitih filmskih, narativnih i animacijskih stilova.

Uz autore koji se prvi puta predstavljaju našoj javnosti, s radovima već predstavljenima na značajnijim manifestacijama na festivalu sudjeluju i afirmirani umjetnici. Među njima su Max Hattler s eksperimentalnom animacijom Serial Parallels kojom segmentira vertikalne vizure Hong Konga i pretvara ih u konceptualne paralelne perspektive, Philippos Kappa koji svojim kratkim radom C-19 u slow motionu istražuje trenutak socijalne tjeskobe te Jeroen Van der Stock i njegov potresni videorad The Execution u kojem postepenom grafičkom deformacijom portretne fotografije uz autentični zvučni zapis manifestira intimu trenutka pojedinca koji čeka pogubljenje.

Festivalski program uključuje i online predavanje Slika, mozak i kaos našeg istaknutog filozofa i teoretičara medija Žarka Paića koji propituje teme od „digitalnoga privida" do „moći tehnosfere" i postavlja nove teze u domeni suvremene umjetnosti i kulture te utjecaja tehnologije na svijest pojedinca.

Interface je nastavak programa novih medija koji se, u organizaciji Galerije Greta i Stvaralačke mreže Zebra, razvijao deset godina u kontinuitetu. Program je prvotno osmišljen kao dio Hartera Music Festivala, s ciljem da mladim autorima pruži priliku za predstavljanje njihovih radova, a 2014. godine postaje samostalna manifestacija posvećena novim medijima i videoumjetnosti. Ove godine pomiče granice dosadašnjeg djelovanja i prerasta u online festival, ujedno tako odgovarajući i na izazove novonastale situacije uzrokovane pandemijom Covid - 19.

U selekciji i organizaciji programa, uz uži tim koji čine David Lušičić, Mihael Giba i Hana Agić,

sudjelovali su umjetnici i kustosi koji su u sklopu ovog programa već ostvarili neke od svojih prvih

javnih prezentacija: Tin Dožić, Nina Kamenjarin, Toni Mijač, Maja Pavlinić i Maja Flajsig, uz asistenciju

profesora Vlade Zrnića s Umjetničke akademije u Splitu. O nagradama će odlučivati žiri koji čine

Marko Tadić, Ana Hušman i Dalibor Barić.

10.12.2020. 12:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh