« Hrvatska
objavljeno prije 14 godina i 4 mjeseca
MA KAKVI

Interesi političara i krupnog kapitala ne uređuju dnevnike

Na Okruglom stolu ''Politika na hrvatskim televizijama'' govorili su Hloverka Novak-Srzić, Iva Gačić i Ivan Lovreček

(Wikipedia)
Više o

HRT

,

Hloverka Novak Srzić

,

Nova TV

,

RTL televizija

,

Iva Gačić

,

Ivan Lovreček

,

hrvatske televizije

Dnevnike HTV-a, Nove TV i RTL-a, iako je bilo pokušaja, ne uređuje se prema interesima krupnog kapitala ili političara, istaknuto je večeras na Okruglom stolu "Politika na hrvatskim televizijama" na Hrvatskim studijima u Zagrebu.

O toj temi su u sklopu održavanja Komunikološke škole Matice hrvatske govorili direktorica Informativnog programa Nove TV Iva Gačić, urednica na HTV-u Hloverka Novak-Srzić, te glavni urednik RTL televizije Ivan Lovreček.

Napominjući da je u početku bilo pritisaka od strane politike i krupnog kapitala koje su energično odbili, Gačić je rekla da na Novoj TV ne rade Dnevnik po interesu krupnog kapitala.

Ocjenjujući da će u budućnosti sloboda medija najviše biti ugrožena od velikih korporacija, Novak-Srzić je podsjetila da ju je INA tužila nakon jedne njezine izjave o kvaliteti goriva. Nakon toga, kazala je, INA se više nije oglašavala na HTV-u. Dodala je da zovu i političari koji žele biti bolje prikazani.

Iako su kazali da im Informativni program ne donosi profit, predstavnici komercijalnih televizija istaknuli su da im taj program ima značajnu vrijednost.

"Cilj nam je imati najjači informativni program u zemlji", naglasila je Gačić.

Neslaganje je izazvala ocjena Novak-Srzić da Nova TV nema najjači informativni program te da ta televizija svoj Dnevnik slaže po programu HTV-a.

"Dnevnik Nove TV ne slaže vijesti po Dnevniku HTV-a", kazala je Gačić.

Napominjući da komercijalne televizije godinama rade s gubicima, Lovreček smatra kako je vrijeme da se na HTV-u ukine oglašavanje te da se jasno definira njihova javna uloga.

Iako se ne slaže da bi na HTV-u trebalo potpuno ukinuti oglašavanje, Novak-Srzić je rekla da se priprema novi zakon o HRT-u po kojim bi se od pretplate trebali financirati samo javni sadržaji. Važnim bi trebali biti informativni, dramski, dokumentarni i obrazovni program, ocijenila je.

Svi sudionici složili su se o važnosti etike u informativnom programu iako je, ocijenili su, ta granica ponekad vrlo tanka. (hina/metro-portal)

08.03.2010. 22:04:43
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh