« Fun
objavljeno prije 12 godina i 5 mjeseci
OPREZ, NIJE ZA DJEČICU!

Interesantne činjenice o Djedu Božićnjaku

Starije generacije ga znaju kao Djeda Mraza, novim klincima je poznatiji pod imenom Djed Božićnjak, no on je ustvari nitko drugi nego Sveti Nikola glavom i bijelom bradom

Fotografija vijesti
Više o

djeca

,

Djed Božićnjak

,

Božić

,

Djed Mraz

,

božićni pokloni

Iako su pokloni ispod božićne jelke već su davno odmotani, veselje i osmjesi koje su darovi izmamili na lica još uvijek su prisutni, no jeste li se ikada zapitali kako je nastala legenda o svjetski popularnom "krivcu" za zapakirane sitnice ispod ukrašenog drvca?

Ako vjerujete u Djeda Mraza, kako ga znaju stare generacije, ili Djeda Božićnjaka, novo ime za nove klince, toplo preporučamo da ne čitate dalje, no ako želite saznati otkuda potječe priča o nasmiješenom debeljuškastom bjelobradom liku koji putuje svijetom saonicama na sobovski pogon kako bi poklonio darove, kako malima tako i velikima, natočite si kavu, vruću čokoladu ili čaj i uživajte u raščlanjivanju legende.


Početak priče

Svi znamo da je Djed Božićnjak izmišljeni lik, no većini nije poznata činjenica da svoje podrijetlo vuče od kršćanskog sveca svetog Nikole. Naime, Sveti Nikola je rođen u gradu Patari u Maloj Aziji oko 260 godine i bio je biskup u Myri, a poznat je po tome što je činio čuda i dobra djela. Tradicija da djeci poklanja darove potiče iz legende da je anonimno, kroz prozor ubacivao zlatnike obitelji koja nije imala novaca za miraz svojim trima kćerima. Kada je otac udao dvije kćeri zahvaljujući pozamašnim anonimnim donacijama odlučio je postaviti zasjedu kraj prozora kako bi saznao tko stoji iza dobrih djela. Sveti Nikola je prokljuvio njegove namjere, te se popeo na krov i niz dimnjak bacio vrećicu s dukatima koja je onda upala u čarapu koja se sušila na ognjištu.


Legenda o Djedu Božićnjaku traje samo 200 godina

Preobrazba svetog Nikole u lik Djeda Božićnjaka zasluga je protestantske reformacije, a transformacija je započela u kolonijalnoj Americi, točnije u nizozemskoj koloniji New Amsterdam (današnji New York). Naime, nizozemski doseljenici su sa sobom donijeli legendu o dobročinitelju Sinterklaasu, Sveti Nikola na nizozemskom, od čijeg je iskrivljenog imena nastao engleski oblik Santa Claus. Postoji teorija da je ime nastalo iz naglaska engleske radne klase koja je ime svetog Nikole, St. Nicholas, izgovarala "Saint'ny Claus". Današnji oblik imena Djed Božićnjak prvi put je spomenut u priči koja je bila objavljena u američkim novinama 1773 godine.  U većini kršćanskih zemalja, posebno u Europi, a time i u Hrvatskoj ova legenda je strana jer postoji jasno razlikovanje između svetog Nikole i komercijalnog Djeda Božićnjaka.

Izgled Djeda Božićnjaka

Zašto Djed Božićnjak izgleda drugačije nego Sveti Nikola možemo zahvaliti Washingtonu Irvingu koji je u svojoj satiričkoj knjizi "A History of New York" iz 1809. godine djedicu prikazao kao naočitog  bradatog čovjeka koji puši lulu. U knjizi se prvi puta spominje spuštanje Djeda Božićnjaka niz dimnjak. Današnji izgled Djeda Božićnjaka djelo je Thomasa Nasta, koji ga je nacrtao prema opisu iz pjesme za djecu iz 1823. godine u kojoj se i po prvi puta spominju sobovi koji vuku saonice. Današnji izgled djedice, radosni i debeljuškasti čovjek u crvenoj odjeći, produkt je Coca-Coline kampanje iz 1931. godine.



Tradicija izražavanja želja dok se sjedi u krilu Djedice potječe iz 1890.

James Edgar, američki biznismen, odlučio je potaknuti prodaju u svojem dućanu tako što se preobukao u Djeda Božićnjaka. Njegov marketinški trik ne samo da se financijski isplatio, dječica iz svih krajeva SAD-a htjela su vidjeti pravog Djedicu, nego je pokrenuo tradiciju Djeda Božićnjaka koji u robnoj kući prima želje od mališana.

27.12.2011. 15:07:19
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh