« Znanost
objavljeno prije 9 godina i 2 mjeseca
ZANIMLJIVO

Inteligencija nije ista tijekom života

Puno je životnih vještina i sposobnosti na vrhuncu u dvadesetim godinama života, no ni nakon toga ne ide baš sve nizbrdo, barem kada su posrijedi neka obilježja inteligencije

Godine poboljšavaju neke vidove inteligencije
Godine poboljšavaju neke vidove inteligencije (Shutterstock)
Više o

starost

,

inteligencija

,

životna mudrost

,

godine

,

fluidna inteligencija

S godinama ne postajemo samo mudriji, već u nekim područjima i inteligentniji, pokazalo je najnovije zanimljivo istraživanje.

Da bi ustanovili na koji se način inteligencija mijenja s godinama, psiholozi s MIT-a i iz opće bolnice u Massachusettsu proveli su testiranje na 48547 ispitanika u dobi 10 i 89 godina koji su posjećivali internetske stranice GamesWithWords.org i TestMyBrain.org.

Korisnicima su ponuđeni jezični testovi, testovi inteligencije i pamćenja, prepoznavanja emocija, radne memorije, numeričkih vještina i vokabulara.

>> Kolika je vaša estetska inteligencija >>

Ustanovili su da, ovisno o definiciji "inteligencije", različite sposobnosti dosežu vrhunac u različito životno doba.

Mlađi sudionici testova u dobi od 19 i 20 godina bolje su rezultate postizali u numeričkim vještinama, a radna memorija pokazala se najboljom sredinom tridesetih.

Ustanovljeno je i da sposobnost brzog razmišljanja, odnosno brzina kojom mozak obrađuje informacije, takozvana fluidna inteligencija, vrhunac doseže oko 18. godine života, a stagnira oko 40.

>> Emocionalna inteligencija donosi uspjeh >>

Dvadesetogodišnjaci su bili jako dobri u prepoznavanju emocija i kratkim pogledom na fotografiju ili nečije oči, a ta je njihova sposobnost rasla do 48., nakon čega počinje polako opadati.

Vokabular se očekivano poboljšava s godinama, a vrhunac doseže između 60. i 70. godine života.

Rezultati objavljeni u časopisu Psychological Science ukazuju na činjenicu da različite vrste inteligencije vrhunac dosežu u raznim životnim razdobljima, tvrde autori istraživanja Joshua Hartshorne i Laura Germine.

22.03.2015. 09:56:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh