« Znanost
objavljeno prije 9 godina i 1 mjesec
COOL

Promatrajte pomrčinu Sunca na Trgu maršala Tita

Filtri koji se stavljaju na okulare nisu sigurni i mogu puknuti zbog fokusirane Sunčeve topline, a promatranje Sunca bez filtra uzrokuje trajna oštećenja vida i sljepilo

Pomrčina Sunca bit će zabavna
Pomrčina Sunca bit će zabavna (Facebook)
Više o

Zagreb

,

Zrinjevac

,

pomrčina Sunca

Pomrčina Sunca u petak dobra je prilika za promatranje ovog fenomena s obzirom na povoljnu vremensku prognozu, a ako želite to napraviti organizirano, svratite do Zrinjevca, kako pozivaju na Facebooku:

Za vrijeme pomrčine Sunca koju ćemo moći vidjeti iz Hrvatske Mjesec će prekriti 58 posto Sunčevog diska. Budući da zbog Sunčevog sjaja pomrčinu nije moguće opažati direktno, astronomsko društvo Beskraj će postaviti solarni teleskop na Trgu maršala Tita pokraj HNK kako bi građani mogli uživati u ovom rijetkom događaju. Kroz specijalizirani teleskop moći će se vidjeti i Sunčeve pjege te filamenti i protuberance koji su inače vidljivi golim okom samo za vrijeme potpune pomrčine Sunca.

Početak pomrčine u Zagrebu je u 9:33, a maksimum u 10:42. Pomrčina završava u 11:53.

Za sigurno opažanje pomrčine obavezno je koristiti kvalitetnu zaštitu za oči! To mogu biti naočale za opažanje pomrčine Sunca ili specijalizirani filtri za teleskope. Oni se postavljaju ispred objektiva teleskopa i blokiraju 99,999 posto Sunčeve svjetlosti te su jedini siguran način za opažanje ovog fenomena.

Filtri koji se stavljaju na okulare nisu sigurni i mogu puknuti zbog fokusirane Sunčeve topline, a promatranje Sunca bez filtra uzrokuje trajna oštećenja vida i sljepilo. Čak niti maske za zavarivanje nisu potpuno sigurne, ovisno o količini svjetlosti koju propuštaju, a na začađenom staklu se ne može kontrolirati debljina sloja koji se također lako skida, čime je dodatno ugrožena sigurnost.

Ako nemate filter, pomrčinu na siguran način možete opažati projekcijom slike Sunca kroz malenu rupu.

18.03.2015. 16:56:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh