« Ekosfera
objavljeno prije 4 godine
INICIJATIVA

Informacije o svim napuštenim životinjama na jednome mjestu

Prijatelji životinja obavijestili sve lokalne zajednice o važnosti Jedinstvenog informacijskog centra

Jedinstveni informacijski centar
Jedinstveni informacijski centar (Prijatelji životinja)
Više o

Prijatelji životinja

,

Jedinstveni informacijski centar

Udruga Prijatelji životinja javlja da je konačno u funkciji Jedinstveni informacijski centar za izgubljene i napuštene životinje, osnovan pri upisniku kućnih ljubimaca koje vodi Ministarstvo poljoprivrede. Iz Udruge kažu da se je osnivanjem Jedinstvenog informacijskog centra napokon stvorila jedinstvena baza podataka napuštenih životinja iz svih skloništa u Republici Hrvatskoj, što dosad nije bilo moguće.

„Obavezu upisa životinja u Jedinstveni informacijski centar imaju sva registrirana skloništa u Hrvatskoj, a svatko tko pronađe napuštenu životinju mora ju prijaviti skloništu. Na taj način osigurava se da svaka napuštena životinja bude zbrinuta, registrirana, objavljena i da dobije svoju priliku za udomljenje. Sve napuštene životinje trebaju, prema Zakonu o zaštiti životinja, biti kastrirane i taj podatka se također upisuje u bazu, kao i fotografija te osnovni podaci o svakom psu", navode Prijatelji životinja.

Stoga su poslali dopis svim lokalnim zajednicama da provjere jesu li svi napušteni psi s njihova područja upisani u Jedinstveni informacijski centar sa svim potrebnim podacima i fotografijom, a ujedno ih podsjetili na njihove zakonske obaveze poput zbrinjavanja napuštenih životinja, njihova oglašavanja, edukacije stanovništva i provjera jesu li svi psi označeni mikročipom. Ukazali su im i na važnost poticanja i subvencioniranja kastracije pasa i mačaka. 

Iz Udruge ističu: „Zbog novonastale situacije s koronavirusom sada je više nego ikada prije važno da su sve životinje koje čekaju svoj dom u skloništima na jednome mjestu, vidljivom svima, bez obzira na to gdje se nalazili, kako bi umjesto kupnje životinja odabrali udomljavanje napuštenoga psa ili mačke."

Prijatelji životinja pozivaju sve da posjete Jedinstveni informacijski centar za napuštene i izgubljene životinje na stranici https://jic.mps.hr i stranicu svojeg lokalnog skloništa za napuštene životinje te da izaberu psa ili mačku koje žele udomiti. Time će učiniti dobro djelo i olakšati si ovo vrijeme izolacije. 

„Podsjećamo da kućni ljubimci ne mogu oboljeti od novog koronavirusa COVID-19 niti mogu tim virusom zaraziti ljude. No trenutačna kriza pogodila je i skloništa za napuštene životinje koja su privremeno morala zatvoriti svoja vrata za potencijalne udomitelje te se okrenuti novim protokolima udomljavanja. Istodobno, neodgovorni građani i dalje nesmiljeno napuštaju svoje kućne ljubimce prepuštajući ih ulici, upravo sada kada je skloništima teže udomiti životinju. Tako nas je prije nekoliko dana dočekala vijest da je ispred velikogoričkog skloništa za napuštene i izgubljene životinje netko autom dovezao kujicu s čak devet štenaca i tamo ih ostavio", ogorčeni su Prijatelji životinja. 

Dodaju da, dok jedni daju sve od sebe kako bi pomogli napuštenim životinjama, drugi, koji ne kastriraju svoje životinje, njihove potomke bacaju na ulicu. Time ih prepuštaju na teret i brigu skloništa, udruga za zaštitu životinja i empatičnih pojedinaca stvarajući u ovoj krizi još veći kaos i probleme.

Prijatelji životinja poručuju svima da budu odgovorni, da kastriraju pse i mačke pod svojom skrbi te ih označe mikročipom i cijepe. Sve koji imaju uvjete pozivaju da, umjesto kupnje, udome psa ili mačku s čijim se pogledima s fotografija možemo sresti na jic.mps.hr.

06.04.2020. 10:29:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh