« Ekosfera
objavljeno prije 4 godine
COOL

Gradsku buku najbolje smanjuju četinjače

Znanstvenici tvrde da drveće ima ulogu u borbi protiv zagađenja bukom u gradovima i otkrili su koja vrsta najbolje obavlja taj posao

Sadite drveće
Sadite drveće (Arhiva)
Više o

četinjače

,

zagađenje bukom

,

gradska buka

Četinjače su najučinkovitije od 13 vrsta drveća u testovima apsorpcije zvuka provedenima u laboratorijskim uvjetima, a najboljim se pokazao ariš kad se radi o apsorpciji zvuka korom, piše BBC.

Znanstvenici poručuju da ta otkrića mogu pomoći u planiranju borbe protiv zagađenja bukom u gradovima. Rezultati su objavljeni u časopisu Applied Acoustics. U okviru istraživanja ocijenjeno je 76 uzoraka 13 vrsta drveća koja su imala različita obilježja kore.

Koautor istraživanja Jian Kang s University College London (UCL) kaže: "Osim toga što utječe na vizuru i osigrava hlad urbano ozelenjavanje trebalo bi uzeti u obzir i radi smanjivanja buke."

On je za BBC rekao: "Korištenje biljaka kao potencijalnog amortizera urbane buke moglo bi se odvijati u simbiozi zaštite i uređenja okoliša".

Uzorci drva odabrani su na temelju niza kriterija od debljine kore, dobi drveća do promjera trupa.

"Glavni je cilj bio imati dovoljno različitih vrsta među kojima i širokolisnog drveća i četinjača", kazao je prof Kang.

U laboratorijskim uvjetima tim je testirao vrste koje su česte na gradskim područjima poput trešanja, borova, vrba, bukvi, topola i joha.

Znanstvenici su utvrdili da je ariš najučinkovitiji, a četinjače su općenito bolje apsorbirale zvukove od širokolisnog drveća.

"Faktori koji utječu na sposobnost kore drveta da smanji buku su debljina kore, starost drveta i čvrstoća kore", objašnjava Kang.

"Dob drveta i čvrstoća kore čini se da su parametri koji najbolje predviđaju kapacitet".

"Izbor vrsta koje imaju koru s nešto većom moći upijanja zvuka može učinkovito smanjiti zagađenje bukom i moguće ublažiti negativni utjecaj prometa i industrijske buke".

Prof. Kang dodaje da bi se drveće moglo koristiti kao prirodni način 'utišavanja' koji će ograničiti utjecaj prometa na naselja.

Dodaje da je i gustoća drveća važna za smanjivanje zagađenja bukom.

04.04.2020. 15:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh