« Svijet
objavljeno prije 13 godina i 10 mjeseci
VELIK POSAO

Indija organizira prvi popis stanovništva po kastama

Indijska vlada odobrila je organizaciju prvog potpunog popisa stanovništva po kastama od stjecanja neovisnosti, kako bi razvojnu politiku bolje prilagodila najsiromašnijim slojevima

Indija
Indija (Getty Images)
Više o

Indija

,

popis stanovništva

"Točno prebrojavanje pripadnika svake kaste, od kuće do kuće, održat će se između lipnja i rujna 2011.", objavio je ministar unutarnjih poslova P. Chidambram nakon sjednice vlade. "Time ćemo udovoljiti svim zahtjevima koji su se pojavili i o kojima se intenzivno raspravljalo", dodao je.

Prijedlog o prikupljanju statističkih podataka o kastama izazvao je vrlo burnu raspravu u parlamentu, jer se njegovi kritičari boje da bi takav potez dodatno povećao nejednakost među stanovništvom i pridonio sustavu temeljenom na podjelama među ljudima, protiv čega se Indija nastoji boriti.

Pobornici prijedloga iz kastinskih regionalnih stranaka od vlade su tražili da ga prihvati, tvrdeći da će prikupljene informacije omogućiti da se pomogne najnižim kastama. Posljednji pravi popis po kastama organizirali su Britanci još 1931., iako se pitanje kasta povremeno javljalo pri popisima stanovništva, koje Indija organizira svakih deset godina.

Diskriminacija po kastama službeno je zabranjena u Indiji, ali su njome i dalje duboko prožeti mnogi aspekti svakodnevnog života, osobito u ruralnim područjima. (hina/metro-portal)

09.09.2010. 22:12:41
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh