« Hrvatska
objavljeno prije 14 godina i 4 mjeseca
OBEĆANJA I JAMSTVA

Indexov članak zaustavio trgovanje dionicama IGH-a i Tehnike

Dionice tvrtki počele naglo padati ubrzo nakon objave teksta u kojem piše da su IGH i Konstruktor dali tek obećanja, a ne pisana jamstva za "posao stoljeća"

Klikni za uvećani prikaz
Klikni za uvećani prikaz
Više o

Burza

,

dionice

,

IGH

,

Crna Gora

,

HANFA

,

Index.hr

,

Konstruktor

HANFA (Hrvatska agencija za nadzor financijskih usluga) prekinula je trgovanje dionicama Tehnike i Instituta IGH obrazlažući takvu odluku zbivanjima koja su se dogodila nakon objave članka na portalu Index.hr pod naslovom "Obrat: IGH i Konstruktor bez jamstava, dostavili u Podgorici tek obećanja". Naime, u 11.33 nakon objave navedenog članka, dionice tvrtki počele su naglo padati.

U obrazloženju objavljenom na internetskim stranicama Zagrebačke burze stoji sljedeće:

"Kontinuiranim praćenjem trgovanja u realnom vremenu na Zagrebačkoj burzi Agencija je uočila pad cijene dionica IGH u odnosu na referentnu cijenu prethodnog dana." U obrazloženju odluke također se navodi kako je posljednja cijena bila 3.066,00 kuna što je pad cijene od 4.78 posto.

"Nadalje, transakcija koja je zaključena u 12:41 sati po cijeni od 2.920 za jednu dionicu dovela je do daljnjeg pada cijene dionica od 8.59 posto", stoji u priopćenju HANFE.

Agencija je zaustavila trgovanje i trenutno se potvrđuje vjerodostojnog zaprimljenih informacija kako bi osigurala da javnost bude točno i ispravno obaviještena, nakon čega će Agencija naložiti da se trgovanje dionicama IGH i Tehnika nastavi.

Podsjetimo, hrvatski konzorcij koji čine Konstruktor, IGH i Tehnika, prema izjavama crnogorskog Ministarstva prometa, pomorstva i telekomunikacija, dostavio je potrebna jamstva za financiranje izgradnje autoceste Bar-Boljari u Crnoj Gori čime bi poslovi trebali biti nastavljeni predviđenom dinamikom.

No, portal Index.hr navodi kako konzorcij nije dostavio tražena bankovna jamstva već je tek dostavio pisano obećanje u kojemu stoji da će do kraja ovog mjeseca ispuniti uvjete za potpisivanje ugovora. Portal tvrdi da su to objavili crnogorski mediji.

11.02.2010. 15:18:28
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh