« Hrvatska
objavljeno prije 14 godina i 3 mjeseca
SINDIKAT:

Ina mora prestati koristiti engleski u komunikaciji s radnicima

Iz Samostalnog sindikata radnika energetike, kemije i nemetala upozoravaju da je korištenje hrvatskog jezika zajamčeno Ustavom

(Davor Pongračić/Cropix)
Više o

sindikat

,

INA

,

hrvatski jezik

,

službeni jezik

,

engleski jezik

Samostalni sindikat radnika energetike, kemije i nemetala Hrvatske ustvrdio je danas da se u naftnoj kompaniji Ina u službenoj komunikaciji između poslodavca i radnika koristi strani jezik, pri čemu poslodavac na engleskom jeziku obavještava radnike o radnim poslovima i zadacima, od radnika traži pisanu i verbalnu komunikaciju na engleskom jeziku, te na sastancima koristi strani jezik.

Sindikat u priopćenju oštro osuđuje takav postupak poslodavca i upozorava ga da je hrvatskim Ustavom propisano da se u službenoj uporabi u Hrvatskoj koriste hrvatski jezik i latinično pismo.

Koristeći engleski jezik u službenoj komunikaciji s radnicima, Ina je prekršila Ustavom propisan način postupanja u službenoj komunikaciji, pa će sindikat svaki daljnji takav postupak smatrati namjerom poslodavca da ugrozi pravni poredak Hrvatske.

"Molimo da poslodavac odmah prestane koristiti strani jezik u službenoj komunikaciji s radnicima, te da se u svojim postupcima drži Ustava i zakona", kaže se u priopćenju.

Jasna komunikacija s radnicima, uvažavajući pritom njihov materinji jezik, ključna je pretpostavka izgradnje partnerskih odnosa izmedu poslodavca i radnika, koji doprinose učinkovitosti rada i radnog procesa, smanjujući moguće sukobe i nesporazume koji štete radnicima i odgovornom poslodavcu poput Ine, stoji u priopćenju. (hina/metro-portal)

18.02.2010. 15:35:58
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh