« Hrvatska
objavljeno prije 14 godina i 5 mjeseci
GRIPA NIKOGA NE ZANIMA

Imunološki zavod otkazao naruždbu cjepiva, Novartis traži 6 milijuna eura

Zbog iznimno malog interesa za cijepljenje protiv svinjske gripe hrvatske su vlasti odlučile da cjepivo više nije potrebno

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)
Više o

svinjska gripa

,

cjepivo

,

Novartis

,

Imunološki zavod

Svinjska gripa ne izaziva više toliko panike, ali čak i dok je bila na vrhuncu građani Hrvatske nisu pokazivali pretjeran interes za cijepljenje protiv nje. Upravo je zbog toga Imunološki zavod morao otkazati naručene doze cjepiva, a to podrazumijeva penale predviđene ugovorom potpisanim s tvrtkom Novartis.

Konkretno, Zavod je otkazao gotovo tri od ukupno 4,5 milijuna doza Novartisova cjepiva. Inače, kao Novartisov distributer za regiju, Imunološki je zavod  bio zadužen za podjelu cjepiva u Srbiji i Hrvatskoj. No, hrvatske su se vlasti odlučile na otkazivanje, a ni srbijanske nisu daleko od toga.

Bilo kako bilo, računica je jednostavna - 1,5 milijuna doza cjepiva koje je naručila Hrvatska koštalo nas je oko 70 milijuna kuna, ali kako se cijepilo tek nekoliko destetaka tisuća građana, najlogičnije je bilo otkazati kupnju preostalih 1,16 milijuna doza. Novartis će time samo u Hrvatskoj izgubiti oko 54 milijuna kuna, a u Srbiji još desetak milijuna eura. Naime, i u Srbiji je vlada pred donošenjem odluke o otkazivanju narudžbe, točnije polovine od tri milijuna doza, i to iz istih razloga.

Kako piše Poslovni dnevnik, Zavod zbog odustajanja Novartisu duguje oko šest milijuna eura, a obzirom da već posluje s gubitkom, teško je vjerovati da će Novartis uspjeti naplatiti penale. Istovremeno ministar zdravstva Darko Milinović izjavio je da hrvatska Vlada neće intervenirati s ciljem pomaganja Imunološkom zavodu čime svaka nada Novartisa pada u vodu.

18.01.2010. 10:52:04
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh