« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 4 godine i 11 mjeseci
HEH

Ima nas raznih... koja je razlika između sociopata i narcisa?

Osobe s obje vrste osobnosti cijene sebe više od ostalih, a veoma su šarmantni i karizmatični

Nadamo se da se niste pronašli u ovim definicijama :)
Nadamo se da se niste pronašli u ovim definicijama :) (Arhiva)
Više o

sociopat

,

narcis

Znate li koja je definicija sociopata? To su ljudi koji teško podnose nečije društvo ili prisutnost, a često ih nazivamo i narcisima, pogotovo kada su te osobe potpuno opsjednute sobom ili ih uopće ne zanima kako njihovi postupci utječu na nas. 

Iako ih često spajamo u jedno, sociopati i narcisi nisu ista stvar, iako posjeduju slične karakteristike. U nastavku otkrivamo koja je to zapravo razlika među njima. 

"I sociopati i narcisi pate od poremećaja ličnosti toliko da su određene njihove karakteristike osobnosti toliko ekstremne da štete njima ili drugima", kaže psihologinja Aimee Daramus, piše portal Health.

Osobe s obje vrste osobnosti cijene sebe više od ostalih, a veoma su šarmantni i karizmatični.  

"Narcisi posjeduju visoku razinu samopouzdanja i vjere u sebe, no to ispoljavaju na veoma negativan način. Ti im osjećaji remete pravu percepciju realnosti, sebi i drugima oko sebe", rekla je psihologinja.

No, nisu sve osobe s visokim mišljenjem o sebi prava definicija narcisa, a to se danas često miješa sa "selfie" generacijom koja je neprestano objavljuje vlastite slike na društvenim mrežama. 

Iako narcisi moraju u društvu biti najvažniji i najbolji, Daramus kaže kako to zapravo proizlazi iz nesigurnosti.

Za razliku od narcisa, sociopati nose u sebi osobnost koja je mnogo opasnija. Iako imaju obilježja narcisa , oni će namjerno naškoditi drugoj osobi, za razliku od narcisa koji to najčešće rade slučajno, objašnjava psihologinja. 

"Oni vole kontrolirati i manipulirati drugima kako bi im na na neki način naškodili ili kako bi stekli moć i novac. Ne poštuju tuđe osjećaje, nemaju empatiju i ne osjećaju žaljenje nakon što nekoga povrijede. Također, zanimljivo je da su izrazito šarmantni", rekla je. 

I... jeste li se pronašli u ovim definicijama? Nadamo se da niste...

06.05.2019. 09:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh