« Svijet
objavljeno prije 9 godina i 11 mjeseci
POJAS GAZE

Ima li diplomacija još šanse?

U izraelskim zračnim napadima ubijeno je 170 Palestinaca a preko 1.200 je ozlijeđeno. Njih oko 17.000 je potražilo zaštitu u UN-ovim institucijama. Hamas je ispalio više od 870 raketa na Izrael

Strahote se događaju u pojasu Gaze
Strahote se događaju u pojasu Gaze (Arhiva)
Više o

Izrael

,

pojas Gaze

,

sukob

Glavni tajnik UN-a Ban Ki Moon je ponovo pozvao Izrael i radikalno-islamski Hamas na hitnu obustavu vatre i uspostavu primirja. Nakon što su proteklog vikenda u napadima na pojas Gaze po prvi put sudjelovale kopnene trupe, Ban je upozorio da će ofanziva pješadije prouzročiti još više mrtvih palestinskih civila. On je priopćio kako i Hamas krši međunarodno pravo kada ispaljuje rakete na izraelske civile. Dodao je i da je jako zabrinut zbog ishoda izraelske ofanzive na palestinsko stanovništvo. „Već sada je ubijeno previše Palestinaca", rekao je Ban Ki Moon.

Hitna sjednica Arapske lige i UN-a

No, usprkos tome što međunarodni pritisak raste, spremnost izraelske i palestinske strane za obustavom vatre i uspostavom primirja je mala. Izraelski premijer Benjamin Netanjahu je izjavio da će vojska, intenziviranjem sile, nanijeti veliki udarac Hamasu. Njegova vlada je na hitnoj sjednici raspravljala o daljim koracima. Sjednica je okončana tijekom noći, bez da je donesena odluka o ofenzivi pješadije velikih razmjera, što između ostalih traži ministar vanjskih poslova Avigdor Lieberman.

U Kairu se danas sastaju politički predstavnici zemalja Arapske lige kako bi razgovarali o novoj spirali nasilja na Bliskom Istoku. I njemački šef diplomacije Frank-Walter Steinmeier putuje u kriznu regiju. I Vijeće sigurnosti UN-a održat će hitnu sjednicu na tu temu.

Izraelski leci namijenjeni stanovništvu Pojasa Gaze

Tijekom vikenda je po prvi put od početka novog vala nasilja izraelska jedinica komandosa ušla u Pojas Gaze. Akcija je ocijenjena kao preteča velike ofanzive izraelskih kopnenih trupa.

Izraelska vojska pozvala je stanovnike sjevernog dijela Pojasa Gaze da napuste svoje kuće i potraže utočište na sigurnom. To je učinjeno putem letaka, koji su iz zrakoplova bačeni na Pojas Gaze. Većina raketa na Izrael ispaljena je upravo s područja Beit Lahia, priopćio je izraelski glasnogovornik vojske Peter Lernen.

Na tisuće osoba se odazvalo pozivu i potražilo utočište u školama u Pojasu Gaze, koje su pod okriljem UN-a. Reakcija palestinskog Ministarstva unutrašnjih poslova bila je da Izrael vodi „psihološki rat". Od stanovništva je zatraženo da se vrati svojim kućama, odnosno da ostane u gradu.

15.07.2014. 08:31:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh