« Svijet
objavljeno prije 7 godina i 6 mjeseci
"PRIJATELJI"

Američki špijuni u njemačkim ministarstvima

Afera o navodnim špijunima američke tajne službe CIA -e u Njemačkoj je navodno veća nego što je poznato

Špijunaža je sve gora
Špijunaža je sve gora (Arhiva)
Više o

SAD

,

CIA

,

Njemačka

,

špijunaža

,

NSA

Novine Bild am Sonntag pišu da su na meti američke tajne službe CI) bila četiri njemačka ministarstva: obrane, gospodarstva, unutarnjih poslova i ministarstvo za pomoć zemljama u razvoju.

Ovo posljednje ministarstvo je zanimljivo CIA-i jer preko ministarstva za pomoć zemljama u razvoju se odvijaju skrivene operacije njemačke obavještajne službe (BND) u inozemstvu, piše BamS.

Mnogi špijuni su godinama radili za CIA-u. Zbog aktualne situacije se trenutno ne održavaju sastanci tajnih agenata i CIA-e u Njemačkoj.

Američka tajna služba navodno trenutno pokušava svoje vodeće agente prebaciti u američka veleposlanstva u Varšavi i Pragu odakle bi trebali nastaviti svoj rad.

„Bild am Sonntag", pozivajući se na informacije američkih agenata, piše da je BND u međuvremenu reagirao na aferu.

„Američka tajna služba je registrirala da su specijalci Savezne ustanove za zaštitu ustavnog poretka u proteklih nekoliko dana pratili više suradnika američkoga veleposlanstva", piše BamS.

Juncker upozorava na opasnost izbijanja krize povjerenja

U četvrtaka je vlada u Berlinu zatražila od najvišeg američkog agenta u Njemačkoj da napusti zemlju. Razlog za ovakvu reakciju Berlina je, kako je objasnio glasnogovornik Savezne vlade Steffen Seibert, afera u vezi s NSA-om kao i dva najnovija slučaja špijuniranja u njemačkoj obavještajnoj službi BND i Ministarstvu obrane.

Novoizabrani predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker ljutito je reagirao na navodnu američku špijunsku aferu u Njemačkoj. On je upozorio na opasnost dugoročnog gubljenja povjerenja. „Američkim prijateljima se treba reći da se prijatelji trebaju slušati, a ne prisluškivati", izjavio je Juncker.

„Ovaj predmet može dovesti do istinske krize povjerenja, ne samo do transatlantske krize povjerenja nego i do krize povjerenja među građanima obiju država", izjavio je Juncker i dodao da su vlade izgubile kontrolu nad tajnim službama.

Njemačka kancelarka Angela Merkel je za televiziju ZDF izjavila da po njezinom viđenju partnerskoj suradnji ne odgovaraju takvi slučajevi. „Takve metode ne odgovaraju 21. stoljeću", izjavila je Merkelova koja skoro nema nade da će se stanje popraviti. „Mislim da nije tako jednostavno uvjeriti Amerikance da u potpunosti reformiraju rad svojih tajnih službi." O spornim temama se s SAD-om mora razgovarati „tiho i smireno". Njemačka je spremna biti dobar partner, istakla je kancelarka.

Njemačka ministrica obrane Ursula von der Leyen je za novine „Tagesspiegel" izjavila da je „neshvatljivo da američke tajne službe Nijemce tretiraju kao ostale sumnjive nacije". Ministrica smatra da Washington takve napade mora politički zaustaviti.

Špijunska afera je bila tema o kojoj su u Beču razgovarali njemački i američki ministri vanjskih poslova Frank-Walter Steinmeier i John Kerry.

Piše: agencije/DW
15.07.2014. 10:12:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh