« Knjiga
objavljeno prije 15 godina i 3 mjeseca
27. 03. 2009.

Knjiga dana: Igor Fedorovič Stravinski: Poetika glazbe

U obliku šest predavanja

Kliknite i povećajte sliku
Kliknite i povećajte sliku
Više o

knjiga dana

,

Igor Starvinski

,

Knjiga o glazbi

,

Poetika glazbe

Fantastične fraze, fascinantan doprinos raspravi o metafizici glazbe i bogati prikaz povijesti... ali i više od svega, "Poetika glazbe" je intimni zapis Igora Fjodoroviča Stravinskog koji uključuje i detaljizirani ideološki kontekst glazbe.

Obrađujući odabrane teme - o fenomenu i kompoziciji glazbe, muzičkoj tipologiji, ruskoj glazbi i glazbenoj izvedbi, Stravinski otkriva svoje poštovanje prema tradiciji, redu i disciplini, svoje vjerovanje kako je umjetnost slobodna jedino ako je kontrolirana, ograničavana i prerađivana.

Upotpunjena njegovim viđenjima najvećih glazbenih majstora , poput Wagnera, Verdija, Berlioza, Beethovena, i Bacha, analizama funkcije kritike, zahtjeva interpretatora, mišljenjem o glazbenom ukusu i snobovštini, pred čitateljima je intrigantno djelo jednog od najpoznatijih svjetskih skladatelja, a kako sličnih izdanja u nas i nema mnogo, njegova je pojava u hrvatskim knjižarama još značajnija.

S temeljnom mišlju da je glazba nesposobna izraziti išta drugo osim same sebe, "Poetika glazbe" do danas je ostala jednim od temeljnih djela ovog velikog skladatelja, ali i srž njegove reakcije na fenomen zvan glazba.

Preveo: Tomislav Brlek

Izdavač: Algoritam

Opširnjie: Moderna vremena Info

Piše: izabrao Nenad Bartolčić
27.03.2009. 12:52:01
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh