« Hrvatska
objavljeno prije 13 godina i 11 mjeseci
TEŽINA ZLOČINA

ICTY odbio ranije puštanje Krajišnika na slobodu

Haaški sud odbio je ranije pustiti na slobodu bivšeg predsjednika parlamenta bosanskih Srba Momčila Krajišnika, optuženog za protjerivanje tisuća Bošnjaka i Hrvata

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Wikipedia)
Više o

Haški sud

,

ICTY

,

Momčilo Krajišnik

ICTY je objavio da će Krajišnik, koji je u zatvoru u Velikoj Britaniji, po britanskom zakonu moći tražiti da ga se ranije pusti na slobodu 2. travnja iduće godine, pošto odsluži polovicu kazne. Sudac Patrick Robinson u odluci navodi da je Krajišnik "pokazao neke znakove rehabilitacije", ali misli da je "težina zločina čimbenik koji govori protiv prijevremenog oslobađanja".

Osim toga, suci su u jednoglasnoj odluci, koja je donesena u ponedjeljak a objavljena u utorak, istaknuli da, po praksi suda, osuđenici mogu biti ranije pušteni na slobodu tek kada odsluže najmanje dvije trećine kazne.

Krajišnik je najprije osuđen na 27 godina zatvora, ali mu je kazna u žalbenom postupku u ožujku 2009. smanjena na 20 godina. Bivša predsjednica Republike Srpske Biljana Plavšić puštena je lani u kolovozu iz švedskog zatvora pošto je odlužila dvije trećine 11-godišnje kazne. Odluka suda o njezinu ranijem puštanju na slobodu izazvala je prosvjede članova obitelji ratnih žrtava te oduševljenje bosanskih Srba. (hina/metro-portal)

27.07.2010. 14:50:14
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh