« Hi-tech
objavljeno prije 6 godina i 1 mjesec
WOW!

IBM ima računalo manje od zrna soli

IBM računalo ima nekoliko stotina tisuća tranzistora na oko 1 mm i isti učinak kao ona opremljena x86 procesorima iz 1990. godine

Stvarno malo računalo :)
Stvarno malo računalo :) (IBM)
Više o

računala

,

IBM

,

blockchain

,

najmanje računalo

,

zrno soli

,

IBM Think 2018

Na IBM Think 2018 konferenciji imalo je svjetsku premijeru računalo koje je doslovno manje od zrna soli. Zvuči kao utopija, ali nije!

IBM računalo ima nekoliko stotina tisuća tranzistora na oko 1 mm i isti učinak kao ona opremljena x86 procesorima iz 1990. godine.

Čip također može izvesti osnovne operacije, kao što su praćenje, analiza i obrada primljenih podataka. Računalo nije namijenjeno pisanju Word dokumenata ili igranju igara.

Umjesto toga, primijenit će se na Blockchain tehnologiju. Može djelovati kao izvor podataka kako bi se pratila isporuku robe i otkrivale krađe i prijevare, utjecati na sigurnost hrane, autentičnost stvorenih komponenti, genetski modificiranih roizvoda ili porijeklo luksuznih dobara. U biti zbog svoje veličine IBM mikro računala lako se mogu integrirati u bilo što.

Ako vas ništa nije impresioniralo, mogla bi cijena. IBM je otkrio cijenu proizvodnje koja je samo 10 centi. Istraživači IBM-a trenutno eksperimentiraju s prvim prototipom. Međutim, ostaje nejasno kada će ova tehnologija biti spremna za masovnu upotrebu.

 

Piše: Sanja Ledinek
25.03.2018. 16:29:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh