« Žene
objavljeno prije 8 godina i 11 mjeseci
COOL

I žene su izumitelji, zar ne?

Svi smo čuli za poznate izumitelje poput Thomasa Jeffersona, Grahama Bella i Benjamina Franklina, ali što je sa ženama izumiteljicama poput Grace Hopper ili Stephanie Kwolek?

Računalno programiranje izumila je žena
Računalno programiranje izumila je žena (Dreamstime)
Više o

izumi

,

programiranje

,

žene izumitelji

,

Maria Curie

,

kevlar

Grace Hopper izumila je kompjutersko programiranje bez kojeg bi svijet danas bio puno drugačije mjesto. Kowlek je izumila kevlar, materijal pet puta snažniji od čelika koji se koristi kao zaštita od metaka u neprobojnim prslucima.

Iako se radi o izumima koji su vrlo važni za civilizaciju, a svijet dosad, mnogima od izumiteljica, nije odao zasluženo priznanje.

Donosimo imena 10 žena čiji su izumi promijenili svijet.

1. Marie Curie: Teorija radioaktivnosti

Marie Curie otkrila je da je moguće rascijepiti atom. To otkriće donijelo joj je Nobelovu nagradu. Nakon toga otkrila je polonij i radij. Zbog toga je dobila još jednu Nobelovu nagradu postavši prva osoba koja je dobila ove dvije prestižne nagrade.

2. Nancy Johnson: Stroj za sladoled

1843. Johnsonova je izmislila stroj za sladoled koji se koristi do danas.

3. Maria Telkes: Prva kuća koja se u potpunosti napaja solarnom energijom

1947. godine ova Mađarica je izumila termoelektrični generator koji je proizvodio toplinu za kuću.

4. Ann Tsukamoto: Izolacija posebnih stanica

Ovo je vrlo kompleksan izum koji je doveo do novih saznanja na području liječenja raka i mnogih drugih bolesti.

5. Grace Hopper: Računalo

Hopperova je dizajnirala Mark I računalo. Težilo je pet tona i bilo je veliko poput sobe. Također je izmislila programski jezik koji se koristio za kodiranje prvih računalnih programa.

6. Elizabeth Magie: Monopoly

Ova igra na početku se zvala ''Igra zemljoposjednika'', a ideju je kasnije ukrao Charles Darrow koji ju je prodao braći Parker. Magie je na kraju dobila priznanje za svoj izum i samo 500 dolara kompenzacije.

7. Rosalind Franklin: Dvostruka spirala DNA

Iako se otkriće DNA pripisuje Jamesu Watsonu i Francisu Cricku zapravo se ne radi o njihovom otkriću.

Franklin, britanska biofizičarka, je prva osoba koja je zabilježila molekule putem x-zraka. No bez njenog dopuštenja njezin kolega je pokazao fotografiju Watsonu i Cricku koji su zasluge pripisali sebi

8. Maria Beasley: Splav za spašavanje

Brojni životi spašeni su ovim izumom. Beasly je splav za spašavanje izumila 1882. godine i na taj način putovanje morima učinila sigurnijim.

9. Stephanie Kwolek: Kevlar

Zahvaljujući Kwolek, koja je kevlar pronašla 1964. godine, ovim materijalom unaprijeđeni su mnogi proizvodi poput teniskih reketa, jedara, neprobojnih prsluka, tava, instrumenata...

10. Shirley Jackson: Izvor svih telekomunikacija

Jacksonova je fizičarka koja je radila u Bellovom labaratoriju te je napravila pomak u istraživanju subatomskih čestica koje su omogućile faks, telefon i optičke kablove

15.06.2015. 15:31:25
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh