« Hrvatska
objavljeno prije 15 godina i 10 mjeseci

I splitski srednjoškolci prosvjeduju zbog vrućih učionica

Nakon Kninjana i Drnišana, na ulicama i Splićani

Učenici sa slike nisu štrajkali, nego su slušali nastavu u podrumskoj učionici Tehničke škole
Učenici sa slike nisu štrajkali, nego su slušali nastavu u podrumskoj učionici Tehničke škole (Nikola Vilić/CROPIX)
Više o

učenički prosvjed

,

prosvjed zbog vrućine

,

splitski srednjoškolci

Više od dvije tisuće učenika splitskih srednjih škola prosvjedovalo je danas zbog, kako tvrde, neizdržive vrućine te traže odgodu nastave dok se ne snize temperature.

Prosvjed je organizirao učenik Gimnazije Marka Marulića Vice Pleština preko internetske stranice Facebook pozvavši učenike da u školu dođu u japankama i kratkim hlačama.

Odazvalo se oko 800 učenika koji su nakon okupljanja ispred te gimnazije krenuli prema drugim srednjim školama gdje su im se pridruživali i drugi učenici te su zajedno krenuli na rivu s koje su odaslali svoje zahtjeve.

Tvrde da u školama nemaju ni klimu, ni zavjese koji bi ih zaštitili od jakoga sunca te da je u razredima nepodnošljivo vruće. Zbog toga traže odgodu nastave do prestanka vrućina, poručio je Pleština.

Ravnatelj Gimnazije Marka Marulića Bogoslav Bilić kaže kako nedolazak na nastavu nije opravdan, jer su od početka škole zbog velikih vrućina imali skraćenu nastavu, a slično je, kako je rekao, i u ostalim splitskim srednjim školama. Unatoč prosvjedu, nastava se održava u onim razredima u kojima ima makar nekoliko učenika, kaže Bilić.

S obzirom na to da je ovo već treća veća skupina srednoškolaca koja prosvjeduje, a niti ostalim učenicima u Hrvatskoj nije ugodno polaziti nastavu u nesnosnim uvjetima, bilo bi zanimljivo vidjeti hoće li Ministarstvo priznati da je odluka o početku školske godine 1. rujna bila pogrešna. Čini se da bi o takvim stvarima trebalo više voditi računa pogotovo kad se uzme u obzir činjenica da je škola završila tek 20. lipnja te da je u većini škola prebačen radni plan za 5 do 6 radnih dana.

11.09.2008. 16:11:01
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh