« Svijet
objavljeno prije 8 godina i 9 mjeseci
PAHOR NA LEDU

I Slovenci bi mogli izići na ulice

Neki slovenski mediji ne isključuju mogućnost da na proljeće i na ulicama slovenskih gradova dođe do izražavanja akumuliranog nezadovoljstva

Više o

Slovenija

,

prosvjedi

,

nezadovoljstvo

"U Sloveniji ne možemo biti bezbrižni u odnosu na ono što se događa na hrvatskim ulicama. Hrvatski 'fejsbukovci' govore o raširenoj korupciji i crnim fondovima, zbog čega je ljudima svega dosta te šire protuvladine prosvjede na sve one kojima je zajedničko to da više ne vjeruju niti lijevim niti desnim (strankama) i spremni su se ujediniti kako bi podržali nova lica (u politici)", navodi u utorak u komentaru dnevnik "Primorske novice" iz Kopra.

Mnogo onoga što je kao slabost prisutno u Hrvatskoj odnosi se i na Sloveniju, a teško je vjerovati da bi promjene na bolje mogla donijeti nova vlada koju bi na valu nezadovoljstva mogla formirati sadašnja oporba desnog centra, navodi list. Njezin vođa Janez Janša, koju u anketama javnog mnijenja još uvijek ima veliku prednost pred nepopularnom Pahorovom vladom, upliće se ponovo u ideološke sporove o "udbaškim arhivima" s premijerom i predsjednikom države, a takvo okretanje prošlosti ne zanima mlade generacije i nije izgledno da bi Janša Slovencima mogao donijeti blagostanje, ocjenjuje komentator koparskog lista.

Ljubljanski dnevni list "Dnevnik" u utorak u opširnom komentaru, u kojemu analizira prosvjede u Hrvatskoj i reakcije vodećih političkih stranaka na tu pojavu, navodi da raznorodna struktura prosvjednika i relativno mali broj sudionika (s obzirom na socijalno stanje, odnosno ukupan broj nezaposlenih i onih koji žive s minimalnim primanjima, te mladih koji ne vide perspektivu u sadašnjem gospodarskom stanju u državi) govore o "zabrinjavajućoj apolitičnosti ili letargiji" ljudi u Hrvatskoj, te da se to "barem za sada" ne može prevladati organiziranjem i mobiliziranjem prosvjednika preko socijalnih mreža poput Facebooka.

Pahor pozvao oporbu da ne širi beznađe

Vodeće hrvatske političke stranke bez obzira jesu li na vlasti ili u oporbi ignoriraju ili minimiziraju značenje prosvjednika, na rigidan partitokratski način, ocjenjuje u komentaru Zoran Senkovič. HDZ ih naziva huliganima, a za SDP su irelevantna skupina koja mu krade ulogu oporbe, dodaje komentator slovenskog dnevnika.

"HDZ čeka da se pokret prosvjeda zbog svoje heterogenosti raspadne, a SDP čeka da se očisti od balasta, kako bi ga možda podupro onda kad bude jasna njegova politička težina. I jedni i drugi tako propuštaju priliku da svoju politiku povuku iz dvoraca od bjelokosti i vrate je narodu zbog kojih politika i postoji. Izbori bi (za političke stranke) mogli biti razočarenje, jer oni koji sada prosvjeduju na ulicama na biračka mjesta niti ne dolaze", ocjenjuje Senkovič.

Najjača slovenska oporbena stranka, koju vodi bivši premijer Janez Janša, u ponedjeljak je premijera Boruta Pahora ponovo optužila za vrlo slabo gospodarsko i socijalno stanje u državi i nepoduzimanje mjera za izlazak iz krize. No, Pahor je u svom odgovoru oporbu pozvao da ne širi beznađe i politički defetizam jer se je Slovenija, po njegovim riječima, sposobna izvući iz krize, o čemu svjedoči najnoviji podatak da je nacionalni BDP, nakon golemog pada od 7,8 posto u 2010., porastao za 1,2 posto te da je njegova vlada, unatoč zabrinjavajućim podacima o nezaposlenosti, stimulusima u vrijeme kriza spasila nekoliko desetaka tisuća radnih mjesta.

Iako njegovoj vladi po anketama povjerenje ne iskazuje dvije trećine glasača, mediji skloni vladi navode da je Pahorova vlada lijevog centra još uvijek bolje rješenje od oporbe opterećene ideološkim bitkama iz prošlosti, koja se ne bavi pitanjima sadašnjosti i budućnosti nego koristi krizu kako bi potkopala sadašnju vladu, u nastojanju da možda izazove prijevremene izbore iako su redovni predviđeni za jesen 2012. godine.

01.03.2011. 13:46:09
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh