« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 3 godine i 3 mjeseca
STVARNO?

I noćne ptice su učinkovite

Ranoranioci bit trebali biti organiziraniji i produktivniji od osoba koje ujutro vole dulje spavati, a lijegati kasnije, no znanstvenici tvrde da noćne ptice u kvaliteti života ne zaostaju za onima koji ustaju ranije

Rade oni, itekako...
Rade oni, itekako... (Arhiva)
Više o

ranoranioci

,

noćne ptice

Noćna ptica ili ranoranioc? izgleda da to jednostavno ne možemo promijeniti, takvi smo kakvi smo se rodili, kažu znanstvenici.

Činjenica je da u današnje doba u maloj mjeri možemo kontrolirati hoćemo li biti jutarnji ili noćni tip.

Istraživanja su pokazala da je ta preferencija gotovo u potpunosti genetski uvjetovana te da je sklonost tomu hoćete li postati noćna ptica ili ranoranilac zapisana u vašem genetskom kodu.

No i našim je precima takav bioritam pojedinaca bio od velike važnosti jer je u vrijeme kada su na Zemlji živjele zajednice lovaca i sakupljača bilo iznimno opasno dopustiti da svi njezini članovi spavaju istodobno.

Netko je morao imati drukčiji bioritam i "čuvati stražu", prenosi ScienceAlert.

U modernim su vremenima ljubitelji kasnog lijeganja zbog prirode radnog vremena i društvenih obveza prirodno zakinuti i konstantno neispavani. Neispavanost ljubitelja kasnog lijeganja koje im nameće ispunjavanje društvenih normi znanstvenici su nazvali "društveni jet lag".

Dakle, znanstveno je dokazano da su noćne ptice na određeni način u nepovoljnijem položaju jer neispavanost utječe na moždanu aktivnost. Stoga noćobdije imaju manje bijele moždane tvari koja pomaže neuronima u komunikaciji s drugim moždanim stanicama, a to znači i manju mogućnost za proizvodnju hormona "dobre volje", serotonina i dopamina.

Ali noćobdije su, kažu znanstvenici, kreativnije i imaju bolje kognitivne sposobnosti od jutarnjih tipova.

A nedostatak bijele moždane tvari kod njih se nadomješta lučenjem viših razina kortizola, hormona stresa, koji se povezuje s više poslovnih mogućnosti te s financijskom dobiti. Usto su, prema istraživanjima, noćni tipovi psihički izdržljiviji od ranoranilaca.

A kada je o tinejdžerima i spavanju riječ, pravila nema - čini se da hormonalne promjene privremeno mogu prevladati genetske različitosti.

05.01.2021. 15:01:00
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    armando
    05.01.2021. 19:18
    oni koji zaspu poslije 1 00 sutra su usporeni
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh