« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 4 godine i 11 mjeseci
EH, DA...

I muškarcima kuca biološki sat

starija očinska dob može povećati šanse za gestacijski dijabetes, prerano rođenje djeteta ili preeklampsiju

Nemojte čekati...
Nemojte čekati... (Arhiva)
Više o

žene

,

muškarci

,

biološki sat

Biološki sat najčešće se spominje u kontekstu žena i njihove plodnosti, no najnovija istraživanja pokazala su da ni muškarci nemaju puno više vremena za djecu. Ma koliko uobičajeno bilo da se muškarci ne žure postati očevima jer, eto, to mogu bilo kada, ipak postoje značajni problemi s takvim stavom.

Prema studiji objavljenoj u časopisu Maturitas, muškarci bi trebali razmisliti o čuvanju svojih spermija prije nego što dosegnu 'uznapredovalu očinsku dob.'

Ta se dobna granica računa iznad dobi od 40 godina, ali kod nekih muškaraca u to pripadaju već i kasne tridesete. U tim godinama dolazi do smanjene plodnosti i mogućnosti začeća, ali i do većih rizika u trudnoći.

Naime, starija očinska dob može povećati šanse za gestacijski dijabetes, prerano rođenje djeteta ili preeklampsiju.

Uz to, novorođenčad je sklonija većem riziku od srčanih bolesti, napadaja ili niske kilaže pri porodu. Postoje čak i indikacije da su mališani sa starijim očevima skloniji razvoju određenih rakova ili kognitivnih poremećaja.

Autorica studije Gloria Bachmann komentirala je: "Iako je široko prihvaćeno da promjene u ženskom tijelu nakon 35. godine mogu utjecati na začeće, trudnoću i zdravlje djeteta, mnogi muškarci ne shvaćaju da njihova uznapredovala dob može imati isti efekt."

"Baš kao što mišići gube snagu, fleksibilnost i izdržljivost tijekom godina, isto se događa s muškim spermijima", objasnila je i dodala kako problem leži u prirodnom smanjenju testosterona.

16.05.2019. 09:01:00
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    armando
    16.05.2019. 09:59
    da klik
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh