« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 4 godine i 3 mjeseca
STVARNO?

I kratko vježbanje je korisno

Samo 20 minuta vježbanja može ojačati vaše pamćenje čak i bolje od šalice kave, a ima i još raznih drugih koristi

Može i na brzaka
Može i na brzaka (Arhiva)
Više o

vježbanje

,

kratko vježbanje

Razmišljate o odvikavanju od kofeina, ali zabrinuti ste zbog štetnih učinaka? Istraživači su možda našli brz i višestruko koristan način da poboljšate pamćenje bez kofeina. Nedavno istraživanje objavljeno u časopisu Nature Scientific Reports otkrilo je da samo 20 minuta vježbanja može ojačati vaše pamćenje čak i bolje od šalice kave.

Istraživači iz Laboratorija za vježbanje i psihologiju na Sveučilištu Western testirali su ispitanike prvo procjenjujući memoriju s kofeinom i bez kofeina. Nakon toga, sudionici su ili konzumirali kofein ili vježbali, piše MBG Movement.

Dvanaest sati kasnije ponovno je procijenjena njihova radna memorija, a također su izvijestili o simptomima povlačenja kofeina. Vježbanje i kofein poboljšali su radnu memoriju, ali dodatna korist smanjila se s manjim unosom kofeina.

Pomaže u kontroli načina na koji pamtimo i pohranjujemo znanje, što je važno za svakodnevne aktivnosti poput čitanja knjige ili kupovine u trgovini. 

Dok su prethodna istraživanja pokazala da kofein ili tjelovježba mogu pomoći pamćenju, ova je studija bila prva koja je usporedila ove dvije stvari. Kofein je snažno povezan s pojačanim pamćenjem, a posebno je kava povezana s sprječavanjem opadanja kognitivnih funkcija.

Na kraju je ovo istraživanje utvrdilo da je 20-minutni brzi hod zapravo bolji kako za ljude koji su redovito konzumirali kofein, tako i ljude koji nisu. Što znači da je vježbanje jako važno za pamćenje.

Odvikavanje od kofeina

Ne samo da nam ovo istraživanje pokazuje da samo 20 minuta vježbanja može imati ozbiljnu dobrobit na naša sjećanja, nego pokazuje i da može pomoći ako želite odviknuti od kofeina i umanjiti negativne učinke odvikavanja. Jedna od najčešćih nuspojava odvikavanja od kofeina su uporne glavobolje. Ostali simptomi su umor i smanjena budnost.

Endorfini koji se oslobađaju tijekom vježbanja mogu pomoći kod ublažavanja tih simptoma, jer je poznato da poboljšavaju raspoloženje. Ako želite odviknuti od kofeina, čajevi i vježbanje mogu vam pomoći.

25.01.2020. 15:44:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh