« Hi-tech
objavljeno prije 13 godina i 10 mjeseci
OPASNO

I FBI istražuje zlokobni slovenski kompjuterski virus

Virus kojeg su navodno pokrenuli studenti iz Maribora zarazio je 13 miljuna računala dijlem svijeta

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Shutterstock)
Više o

kompjuterski vrusi

,

računalni virusi

,

FBI

,

Maribor

Slovenska kriminalistička policija u suradnji s američkim FBI-om navodno istražuje sumnju da su trojica studenata iz Maribora autori zlokobnog računalnog virusa koji je do sada zarazio 13 milijuna kompjutora po cijelom svijetu, doznaje se u četvrtak.

Takve navode ljubljanskog tabloida "Slovenske novice" slovenska policija nije željela komentirati tvrdeći da bi to ugrozilo tijek istrage, ali je s tim u vezi potvrdila da je izvedeno više kućnih pretraga i obavijesnih razgovora, a zaplijenjena je i veća količina računala i računalne opreme.

Istraga o tome je vezana na međunarodnu policijsku suradnju i u početnoj je fazi zbog čega u slovenskoj kriminalističkoj policiji odbijaju za sada iznijeti detalje.

Napadnuti bankovni računi

Prema tvrdnjama "Slovenskih novica", trojica studenata računarstva iz Maribora, stari između 20 i 25 godina, autori su do sada najopasnijeg računalnog virusa koji su prodali španjolskoj internet tvrtki Mariposa preko čijih se internet stranica virus proširio na 13 milijuna računala diljem svijeta.

Virus koji su izradili slovenski hakeri najopasniji je do sada, a omogućuje neovlašteno korištenje hakiranih bankovnih kartica koje se koriste u poslovnom internet bankarstvu, te drugih povlaštenih informacija, tvrdi slovenski list.

Štetne internet aktivnosti španjolske tvrtke navodno su lani otkrili stručnjaci više međunarodnih tvrtki za sigurnost internet poslovanja što ih je i dovelo do slovenskih autora virusa, a u Maribor su stigli i agenti američkog FBI-a, kako bi ispitali osumnjičene, u suradnji sa slovenskim kolegama, pišu Slovenske novice.(hina/metro-portal)

22.07.2010. 23:41:22
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh