« Film
objavljeno prije 15 godina i 5 mjeseci

I BijesPrvi na ZagrebDoxu

Zagrebdox sa 150 dokumentaraca od 23. veljače do 1. ožujka

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (ZagrebDox)
Više o

ZagrebDox

,

bijes prvi

Na 5. ZagrebDoxu, najvećem međunarodnom festivalu dokumentarnog filma u regiji koji će se održati od 23. veljače do 1. ožujka u prostorima Studentskog centra u Zagrebu, prikazat će se ukupno oko 150 filmova iz cijelog svijeta, najavljeno je na današnjoj konferenciji za novinare.

ZagrebDox svake godine postaje sve važniji na međunarodnoj razini i to je jedini festival u regiji koji prikazuje najbolje dokumentarce iz protekle godine, rekao je direktor festivala i selektor programa Nenad Puhovski. Tu je tvrdnju potkrijepio brojkama - prve godine prijavilo se oko 150 filmova, a ove godine čak 547, od čega stotinjak iz regije. Prvo izdanje festivala pratilo je oko šest tisuća gledatelja, a prošle godine 20 tisuća, dodao je Puhovski.

Po riječima Duška Ljuštine, člana zagrebačkog Gradskog poglavarstva, Grad je kvalitetu festivala nagradio s dodatnom "injekcijom" od 100 tisuća kuna na prošlogodišnjih 550 tisuća.

Među tridesetak filmova u međunarodnoj konkurenciji ističu se britanski "Rough Aunties", emotivna priča o ženama koje se u Južnoafričkoj Republici brinu o zapostavljenoj djeci, danski "Burma VJ" o novinarima koji anonimno šalju izvještaje o stanju u Burmi, potom dobitnik više od deset međunarodnih nagrada, njemački film "Sam u četiri zida" o maloljetnicima u ruskom zatvoru, američki "Valentino" o velikom modnom dizajneru te njemački "Kassim, the Dream" o svjetskom boksačkom prvaku Kassimu, koji je u Ugandi kao šestogodišnjak otet da bi postao vojnik.

U regionalnoj konkurenciji s dvadestak uradaka, prikazat će se devet premijera hrvatskih filmova, rumunjski "Testimony" o čovjeku koji nakon smrtonosne dijagnoze kreće u snimanje filma i bugarski "Corridor 8", film ceste nagrađen u Berlinu i drugi.

U programu "Kontroverzni dox" svjetsku će premijeru imati film "Searching for the Storm" o generalu Anti Gotovini, čiji će redatelj Jack Baric biti poseban gost festivala. Program "Glazbeni globus" donosi, među ostalim, dokumentarac o Patti Smith te grupi "Soulwax".

Kao protuteža teškim temama uveden je program "Happy Dox", u kojem je i film Morgana Spurlocka, nagrađivanog za svoj film "Super Size Me", koji će po svijetu tražiti Osamu Bin Ladena.

Priređene su i retrospektive suvremenog izraelskog dokumentarng filma, filmova Jona Alperta, Bogdana Žižića te autora s pseoudonimom BijesPrvi, proslavljenog po parodijama na You Tubeu.

03.02.2009. 14:57:42
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh