« Film
objavljeno prije 15 godina i 5 mjeseci
59. Berlinski filmski festival

Hrvatski filmovi na Berlinaleu

Hrvatska se predstavlja s više od deset filmova domaće i strane produkcije

Fotografija vijesti
Više o

hrvatski film

,

Berlinale

,

European Film Market

U sklopu 59. Berlinskog filmskog festivala, od 5. do 15. veljače održat će se popratni sajam European Film Market, na kojem će se predstaviti i recentna hrvatska filmska produkcija, izvijestio je Hrvatski audiovizualni centar (HAVC).

Održat će se informativne projekcije filmova "Crnci" Gorana Devića i Zvonimira Jurića, "Iza Stakla" Zrinka Ogreste te kratkometražne produkcije - filmova "Tulum" Dalibora Matanića, "Ma sve će biti dobro" Gorana Devića, "Pričaj mi o ljubavi" Sare Hribar, "Krupni otpad" Igora Mirkovića, "Morana" Simona Bogojevića Naratha i "Ona koja mjeri" Veljka Popovića.

U organizaciji međunarodnih prodajnih zastupnika, prikazat će se "Buick Riviera" Gorana Rušinovića i "Nije kraj" Vinka Brešana.

Jedini hrvatski predstavnik u selekciji festivala je eksperimentalni film "Plac" Ane Hušman. Film, koji je dosad prikazan na više od stotinu festivala, prikazat će se 11. veljače u programu "Culinary Cinema", posvećenom kulinarstvu i ekologiji.

HAVC je pripremio i dvije publikacije na engleskom jeziku - katalog "Croatian Films 2008/2009." s podatcima o najnovijoj produkciji igranog, dokumentarnog, animiranog i eksperimentalnog filma, te o filmovima u pretprodukciji i vodič "Discover Croatia", s informacijama o producentima, servisnim tvrtkama, distributerima, filmskim institucijama, festivalima, i pregledom lokacija raspoloživih za snimanje domaćih, stranih i koprodukcijskih filmova.

Štand HAVC-a će za vrijeme trajanja ovogodišnjeg European Film Marketa biti smješten na adresi Hotela Marriott.

Hrvatska će na 59. Berlinaleu biti prisutna i kroz dva strana filma, "Oluju" njemačkog redatelja Hans-Christiana Schmida u kojem glume Leon Lučev, Tarik Filipović, Jadranka Đokić, Krešimir Mikić, Marinko Prga, Dražen Kuhn u natjecateljskom programu, te "White Lightnin'" britanskog redatelja Dominica Murphyja u selekciji "Panorama". Jedan od koproducenata tog filma je hrvatski "Mainframe Production", a iako se radnja odvija u planinama ruralne Zapadne Virginije, skoro je u cijelosti snimljen u Zagrebu i okolici. (hina/metro-portal)

04.02.2009. 14:31:37
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh