« Hrvatska
objavljeno prije 14 godina i 9 mjeseci
Bar je netko na dobitku

HZZO prvi put u povijesti posluje pozitivno

Zahvaljujući reformi zdravstva HZZO je napokon uspio uskladiti rashode s planiranim prihodima

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Arhiva)
Više o

HZZO

,

Darko Milinović

Prvi put u povijesti HZZO posluje pozitivno, istaknuo je ministar, dodajući da se i dalje smanjuje stopa bolovanja pa je danas u odnosu prema istom razdoblju lani na poslu 3600 zaposlenika više.

Upravno vijeće na današnjoj je sjednici ukinulo liječnička povjerenstva HZZO-a, a njihov posao ubuduće će raditi ovlašteni HZZO-ovi liječnici. To znači da pacijenti više ne moraju ići u HZZO ili pred povjerenstva i čekati u redovima da bi im se produljilo bolovanje, nego će liječnici ići k njima.

HZZO je osigurao milijun kuna za edukaciju biologa koji rade u laboratorijima za medicinsku oplodnju te novac za edukaciju medicinskih sestara za vađenje i prikupljanje krvi u ordinacijama primarne zdravstvene zaštite, čime se rasterećuje bolnički sustav i smanjuje čekanje.

Ministar je izvijestio da je počela distribucija lijekova za kućno liječenje oboljelih od hemofilije u ljekarnama po izboru bolesnika.

Radi racionalizacije sustava, HZZO će izmijeniti sadržaj iskaznice dopunskog osiguranja pa će one vrijediti sve dok vrijedi polica. U Hrvatskoj ima 2.450.000 osiguranika pa bi se trajnim iskaznicama dopunskog osiguranja na godinu trebalo uštedjeti najmanje pet milijuna kuna.

U buduće se pri promjeni poslodavca neće mijenjati ni iskaznice obveznog osiguranja.

Bolnice su od participacije i nekih drugih segmenata unutar sustava zaradile 344 posto, ili 378 milijuna kuna više nego lani u prvih sedam mjeseci. Tako je samo gledajući bolnice ostvareno proračunsko rasterećenje od sto milijuna kuna.

Kontrolama u 24 zdravstvene ustanove uočeno je smanjenje dugova za 19 posto, ili 320 milijuna kuna, izvijestio je ministar.

Odlukom Upravnog vijeća 650 kandidata počet će plaćeni pripravnički staž. Obveza rada nakon specijalizacije utvrđena je prema trajanju specijalizacije.

Ravnatelj HZZO-a Tihomir Strizrep predstavio je svoje nove pomoćnike, pri čemu je ministar opovrgnuo medijska nagađanja da je imenovanje novih pomoćnika povezano s istragom USKOK-a o poslovanju HZZO-a vezanom uz informatiku.

Izvor: Hina

07.09.2009. 15:48:02
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh