« Hrvatska
objavljeno prije 13 godina i 2 mjeseca
AFERA MEDIKOL

HZZO: Privatnicima plaćamo samo preglede na temelju uputnica

HZZO, neovisno o ukupno ugovorenom iznosu, privatnicima plaća samo preglede iza kojih stoji uputnica

PET/CT snimka
PET/CT snimka (Wikipedia)
Više o

HZZO

,

Medikol

Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje (HZZO) plaća privatnim zdravstvenim ustanovama samo usluge obavljene na temelju uputnice izabrana liječnika pa tako i poliklinici Medikol, a ako pretraga nije potrebna, odnosno ako pacijenti nisu s uputnicom upućeni u privatnu polikliniku, HZZO takvoj ustanovi neće platiti ni kunu, neovisno o ukupno ugovorenu iznosu, priopćio je danas HZZO, piše Hina.

HZZO napominje kako je poliklinici Medikol za 2010. smanjio isplaćen iznos osnovnoga ugovora za 30 milijuna kuna, a u prva dva mjeseca 2011. za 9 milijuna kuna te podsjeća kako je primjerice dopisom od 8. veljače 2011. Medikolu odbio zahtjev za prenamjenu novca, odnosno izdvajanje novčanih sredstava za postupke CT koronarografije iz djelatnosti radiologije.

Zdravstvene ustanove ugovorene u specijalističko-konzilijarnoj zdravstvenoj zaštiti, kamo pripada i Medikol, zdravstvenu zaštitu provode isključivo na temelju uputnice izabranoga liječnika primarne zaštite ("crvena uputnica") te ne mogu, kako navodi HZZO, same sebi upućivati pacijente i na taj način odlučivati za koju će namjenu potrošiti ugovorena sredstva.

To je potrebno kako bi se zdravstvena zaštita mogla provesti prema stvarnim zdravstvenim potrebama pacijenata, o čemu nijedna zdravstvena ustanova koja je ugovorila više različitih djelatnosti ne može sama odlučivati, stoji u priopćenju HZZO-a.

08.04.2011. 21:19:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh