« Hrvatska
objavljeno prije 15 godina i 3 mjeseca
RAJKO MLINARIĆ:

HZZO krši sporazum o povećanju plaća

Liječnicima koji nisu potpisali aneks ugovoru neće se isplaćivati šest posto uvećane glavarine.

Rajko Mlinarić, odvjetnik KoHOM-a
Rajko Mlinarić, odvjetnik KoHOM-a (Damjan Tadić, CROPIX)
Više o

HZZO

,

povećanje plaća

,

reforma zdravstva

,

Rajko Mlinarić

,

KoHOM

,

kršenje sporazuma

,

obiteljski liječnici

Odvjetnik Koordinacije hrvatske obiteljske medicine (KoHOM) Rajko Mlinarić potvrdio je da je u petak od Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje (HZZO) dobio i službeni odgovor da neće isplaćivati šest posto uvećane glavarine liječnicima koji nisu potpisali aneks ugovoru, čime Zavod, po njegovu mišljenju, krši sporazum između Vlade i sindikata o godišnjem povećanju plaća u državnim i javnim službama iz 2006. godine.

"Povećanje plaća od šest posto godišnje dogovoreno je na razini Vlade i sindikata, pa HZZO nije ovlašten ta prava bilo kome uskratiti", smatra Milinarić koji je uvjeren da će država izgubiti pravni spor na koji se spremaju liječnici obiteljske medicine.

Mlinarić navodi da je dosad zaprimio oko tisuću punomoći za pravno zastupanje obiteljskih liječnika, no ističe kako je među njima i određeni broj pedijatra i ginekologa koji se nalaze u sličnoj situaciji.

Dodaje kako se spor, prema Zakonu o parničnom postupku, može rješavati arbitražom koja nije pogodna u tom slučaju, jer se ne radi o kršenju prava iz ugovora, ili sudskom tužbom putem građanske parnice protiv HZZO-a za nadoknadu štete.

Mlinarić podsjeća kako je u prvoj polovici veljače u ime liječnika zatražio razgovore s ministrom zdravstva i socijalne skrbi Darkom Milinovićem te čelnicima HZZO-a o primjedbama koje na zdravstvenu reformu imaju obiteljski liječnici, ali do danas nije dobio nikakav odgovor.

"Taj prijepor nastao je potpuno nepotrebno, zbog ignoriranja i odmazde prema onima koji imaju određene prigovore na reformu. Tisuću liječnika ima pravo izreći svoje nezadovoljstvo, a država im je dužna platiti ono na što se obvezala", ocijeno je Mlinarić. (hina/metro-portal)

09.03.2009. 13:56:05
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh