« Hrvatska
objavljeno prije 14 godina i 5 mjeseci
PRETKOMPLETIRANJE

HZMO poziva na pretkompletiranje podataka prije odlaska u mirovinu

Budući umirovljenici pozvani su da Zavod obavijeste o odlasku u mirovinu šest mjeseci prije pokretanja postupka umirovljenja

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Arhiva)
Više o

mirovina

,

HZMO

,

umirovljenje

,

pretkompletiranje podataka

Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje (HZMO) pozvao je danas buduće umirovljenike da šest mjeseci prije podnošenja zahtjeva za mirovinu obavijeste Zavod o namjeri odlaska u starosnu ili prijevremenu starosnu mirovinu te pokretanjem postupka tzv. pretkompletiranja podataka brže ostvare svoje pravo kada podnesu zahtjev za mirovinu.

Postupak se, kako je priopćeno, pokreće dostavljanjem Obavijesti o namjeri podnošenja zahtjeva za priznanje prava na starosnu ili prijevremenu starosnu mirovinu nadležnoj područnoj službi HZMO-a gdje je osoba koja podnosi zahtjev bila posljednji put osigurana, a ako je od posljednjeg osiguranja proteklo više od 12 mjeseci, prema mjestu prebivališta. Ako je prebivalište podnositelja zahtjeva u inozemstvu, nadležna je područna služba na čijem je području bilo posljednje osiguranje.

Zavod je omogućio korisnicima da i preko internetske stranice Zavoda mogu poslati i zahtjev za informativni izračun mirovine, te popuniti i poslati Obavijest za pretkompletiranje podataka.

Obavijest osiguranika ne smatra se zahtjevom za priznanje prava već se osigurava mogućnost prikupljanja i kontrole podataka o stažu osiguranja i plaći, odnosno osnovici za osiguranike koji idu u mirovinu kako bi im se, nakon podnošenja zahtjeva, što prije donijelo rješenje i počela isplaćivati mirovina.

Zahtjev za priznanje prava na starosnu i prijevremenu starosnu mirovinu može se podnijeti najranije dva mjeseca prije prestanka osiguranja.

Uz popunjenu Obavijest potrebno je priložiti radnu knjižicu ili ovjerenu presliku radne knjižice, izjavu, odnosno dokaze o stažu osiguranja ostvarenom u inozemstvu, ako je osiguranik radio u inozemstvu, te druge dokaze o stažu koji nije u potpunosti utvrđen ili upisan u radnu knjižicu.

Tiskanica Obavijest o namjeri podnošenja zahtjeva za priznanje prava na starosnu ili prijevremenu starosnu mirovinu dostupna je na web stranici mirovinsko.hr ili u područnim službama i ispostavama Zavoda, a dodatne informacije mogu se dobiti i na INFO telefonima Zavoda 0800 - 63 63 63 i 01/ 4891 - 666. (hina/metro-portal)

28.01.2010. 16:17:12
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    Zdravko Dumbović
    08.07.2020. 10:21
    L.p. Dali mogu, i kako, online HZMO-u, poslati zahtjev za predkompletiranjem dokumentacije i obavijest o namjeri odlaska u mirovinu?
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh